Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Agentka FBI, pôvodom z Československa, sa vydala za teroristu
Zdielať na

Agentka FBI, pôvodom z Československa, sa vydala za teroristu

WASHINGTON / Prekladateľka Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Daniela Greene si zobrala za manžela člena Islamského štátu Denisa Cusperta. Informáciu priniesla americká spravodajská televízia CNN. Ženu, ktorá pochádza z Československa, nasadili v januári 2014, aby Cusperta preverila. O päť mesiacov neskôr si vzala pracovné voľno. Nadriadeným tvrdila, že ide na dovolenku. Odletela ale do Sýrie, kde sa s ním stretla a neskôr sa za neho vydala.

Tridsaťosemročná prekladateľka FBI Daniela Greene odišla v roku 2014 do Sýrie, kde si za manžela vzala teroristu Denisa Cusperta. V Sýrii známeho pod menom Abu Talha al-Almani. Ten sa mal v minulosti objavovať v propagandistických videách Islamského štátu. Neštítil sa v nich odrezávať ľuďom hlavy a vyhrážať sa vtedajšiemu americkému prezidentovi Barackovi Obamovi. 

Greene, ktorá sa narodila v Československu a vyrastala v Nemecku, si následne uvedomila, že spravila chybu a odletela naspäť do Spojených štátov amerických. Tam ju zadržali, odsúdili ju na dva roky väzenia s probačným dohľadom na skúšobnú dobu tri roky. Priznala si svoju vinu a prisľúbila, že vyšetrovateľom pomôže. Minulý rok v lete ju z väzenia prepustili. Podľa kritikov si zaslúžila za tento počin oveľa vyšší trest. Ako ďalej píše CNN, Američania, ktorí majú niečo do činenia s Islamským štátom strávia v priemere vo väzení trinásť rokov. 

"Nemyslela to zle. Len sa zaplietla do niečoho, čo jej prerástlo cez hlavu," povedal o prekladateľke Greene jej právnik. Od roku 2011 pracovala pre FBI. Cuspert vyrastal v Nemecku a venoval sa rappu. Neskôr sa pri autonehode zľakol smrti a pridal sa k radikálnym islamistom. Greene si ho vzala aj napriek tomu, že v tom čase bola vydatá za amerického vojaka.

Jej meno sa objavilo aj na dekanskom zozname z rokov 2004 aj 2005 Cameronskej univerzity v Oklahome, kde študovala. Magisterský titul v odbore história získala na Clemsonskej univerzite v Južnej Karolíne, kam prevelili jej manžela. "Študovala u mňa tri predmety, bola dobrou študentkou. Bola iná v tom, že už na škole bola vydatá, čiže nežila v prostredí medzi ostatnými študentami. Odporučil som ju dokonca na prácu v FBI. Po škole som však už o nej nepočul," povedal o nej jej bývalý učiteľ Alan Grubb. 

Greene Cuspertovi vyzradila utajované informácie bližšie nešpecifikovaného charakteru. FBI ale mala prijať opatrenia, vďaka ktorým to ale nepredstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť. Prokuratúra ku kauze povedala, že Greene porušila dôveru verejnosti, úradov, ktoré jej poskytli bezpečnostnú previerku, a taktiež spolupracovníkov, naviac svojim správaním vystavila Spojené štáty americké ohrozeniu. 

Hanba pre FBI

Niekdajší hovorca amerického ministerstva zahraničia John Kirby uznal, že je to pre FBI hanba. Osobne si myslí, že jej cestu do Sýrie museli schváliť vedúci činitelia ISIS. Bývalá agentka teraz pracuje v hoteli, pričom sa ale neustále bojí o svoj život. 

Už v roku 2015 totiž nemecký Bild priniesol článok o milostnej ságe tohto bývalého rappera s agentkou FBI. V článku sa hovorí o možnom zámere amerických tajných služieb dostať sa pod kožu hľadanému teroristovi. 

V médiách sa objavili správy o Cuspertovej smrti, niektoré ale Islamský štát dementoval. Jeho zabitie oznámilo taktiež v roku 2015 americké ministerstvo obrany, ktoré ho ale o rok neskôr dementovalo. Za potvrdenú nemá rapperovu smrť ani nemecká rozviedka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy