Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Mafiánskeho bossa Čongrádyho zastrelili až na tretí pokus, vypovedal svedok
Zdielať na

Mafiánskeho bossa Čongrádyho zastrelili až na tretí pokus, vypovedal svedok

BRATISLAVA / Prvý pokus o vradžu Petra Čongrádyho z roku 2004 prekazil jeho maloletý syn. Podľa svedeckých výpovedí chceli páchatelia rozstrieľať vtedajšieho bossa bratislavskej vetvy Sýkovorovcov pred jeho obľúbenou petržalskou pizzériou už o dva dni skôr. No podarilo sa im to až na tretí pokus.

Prvý so svedokov vypovedal, že ho známy v roku 2004, istý čas pred vraždou Čongrádyho doviedol do bytu na Pečianskej ulici, tam bola nainštalovaná kamera, ktorá snímala pohyb Čongrádyho pred pizzeriou.

Neskôr svoju obeť sledovali priamo z auta oproti reštaurácii. Strelci Kopera a Smetana si Čongyho vyčíhali spolu s Beňom, ktorý akciu naplánoval. 

Odsúdení

Trojica v roku 2014 uzatvorila dohodu o vine a treste a sú právoplatne odsúdení. Smetana zomrel a ďalší dvaja o vražde z roku 2004 vypovedajú a potápajú ďalších 5 mužov, ktorých polícia dodatočne obvinila. Medzi nimi je aj rusky hovoriaci podnikateľ Sergej Miňajlenko, ktorý si mal popravu objednať spolu s už nebohým Ivicom Toličom.

"Dnešnými svedeckými výpoveďami sa nepreukázala žiadna jeho vina. No spojitosť s mojim klientom nevidím žiadnu, no nechcem sa vyjadrovať k žiadnym svedeckým výpovediam. Vlastne neusvedčujú ho z toho skutku, ktorý je mu kladený za vinu," uviedli na súde pre TV JOJ advokáti obžalovaného Sergeja Miňajlenka.

Na tretí pokus

Odsúdený strelec Kopera vypovedal, že sa im vražda podarila až na tretí pokus. Prvý deň bol Čongrády so synom, druhý deň sa motali civilisti okolo pizzerie, no a zastrelili ho až na tretí pokus.

Peter Čongrády vyrastal v detskom domove a bol považovaný za jedného zo štyroch nástupcov po zavraždenom Sýkorovi. Jeho likvidáciu plánovali konkurenti už v roku 1999, nakoniec zomrel až o 5 rokov neskôr. Za jeho smrťou bol zrejme teritoriálny boj o Bratislavu a okolie medzi slovenskými a východoeurópskymi skupinami podsvetia.

Že si vradžu Čongrádyho objednal u vykonávateľov práve Tolič s Miňajlenkom by mal dokázať alebo vyvrátiť práve prebiehajúci súdny proces. Pojednávanie bude pokračovať 12.6. výpoveďami ďalších 4 svedkov, medzi nimi Ladislav Bališ alias Dlhý Laco a Juraj Bílik alias Čapatý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy