Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zverili mu dievča napriek pestrej kriminálnej minulosti. Zneužíval ho
Zdielať na

Zverili mu dievča napriek pestrej kriminálnej minulosti. Zneužíval ho

PRIEVIDZA / Slovensko obletela správa o 59-ročnom mužovi z Prievidze, ktorý mal podľa polície sexuálne zneužívať mladistvé dievča, zverené do svojej výchovy. Zarážajúce je, že úrady mu vyšli v ústrety aj napriek tomu, že bol 11-krát súdne trestaný.

Muž bol súdne trestaný za majetkovú aj násilnú trestnú činnosť. 59-ročný Dušan skončil s putami na rukách opäť. Tentokrát mal podľa polície sexuálne zneužívať dievča, o ktoré sa staral. Súd zveril mladistvé dievča do starostlivosti mužovi napriek jeho bohatej kriminálnej minulosti. "Za situácie, keď biologický rodičia neboli schopní dieťaťu zabezpečovať riadnu starostlivosť a hrozila ústavná starostlivosť, javil sa navrhovateľ ako vhodná osoba, pričom zverenie dieťaťa odporučili úrad práce aj prokurátor," vysvetľuje hovorca Krajského súdu v Trenčíne, Roman Tarabus. Toto rozhodnutie šokovalo aj skúsených psychológov.

Dušan je rozvedený, dlhé roky žil sám a vo väzení bol ako doma. "Toto sú kontraidikácie, aby bolo zverené osamelému mužovi zverené dospievajúce dievča," myslí si Dušan Kešický, súdny znalec z odboru sexuálna psychológia. Keď súd rozhoduje o zverení do náhradnej osobnej starostlivosti, je povinný zo zákona skúmať zdravotné, osobnostné aj morálne predpoklady náhradného rodiča. V tomto prípade okresný súd opomenul vyžiadať si odpis z registra trestov a konfrontovať navrhovateľa s jeho minulosťou.

To, či muž v minulosti nespáchal nejakú trestnú činnosť nezaujímalo nielen súd, ale ani prokurátorku, či sociálne pracovníčky. Zverenie dievčaťa do jeho rúk odobrili. Muža navštívili aj sociálne pracovníčky, nič zvláštne si nevšimli. Dievča bolo spokojné, nič nechcelo meniť. 59-ročný muž pritom dievča sexuálne zneužíval. Pohlavný styk si dokonca točil na mobil. Redaktori TV JOJ zisťovali, prečo sa s tým, že nikto neriešil jeho minulosť, uspokojila prokurátorka. Jej postup prešetria, rovnako sa zapojí aj Ministerstvo spravodlivosti, ako sa vyjadril jeho hovorca, Peter Bubla: "Vyžiadame si podklady a budeme to riešiť".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy