Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V Rusku prudko stúpol počet samovrážd maloletých
Zdielať na

V Rusku prudko stúpol počet samovrážd maloletých

MOSKVA / Počet samovrážd maloletých Rusov vlani v porovnaní s predchádzajúcim rokom vzrástol o 60 percent. Na konferencii v Moskve to oznámila detská ombudsmanka Anna Kuznecovová. Hlavnú príčinu alarmujúceho nárastu vidí v existenciu takzvaných skupín smrti, ktoré po sociálnych sieťach šíria návody na ukončenie života. Presný počet mladistvých samovrahov ombudsmanka neuviedla.

Rusko sa stretáva s rastom detských samovražedných pokusov už niekoľko rokov. Aj keď presné štatistiky chýbajú, podľa odhadu psychiatrov sa len v Moskve ročne pokúsi o samovraždu viac ako 60 000 detí. Odborníci tvrdia, že mnohé z nich vyhľadávajú návod na sociálnych sieťach. Nedávno ruská cenzúra Roskomnadzor varovala spoločnosť Facebook, že jej sociálnu sieť kvôli údajným návodným stránkam uzavrie.

Ruský internet minulý týždeň zaplavilo masové rozosielanie poplašných správ o pripravovaných hromadných samovraždách detí, ktoré údajne v niektorých veľkých mestách pripravujú práve "skupiny smrti". Polícia správu poprela a oznámila, že intenzívne pátra po osobách, ktoré za rozosielaním správ stoja. Samovraždou sa vraj vyhrážalo až 5 000 detí.

Strach z epidémie samovrážd vyvoláva podľa ruskej tlače u niektorých činiteľov až panické reakcie. Sama Kuznecovová napríklad požiadala obchodnú inšpekciu, aby zasiahla proti žuvačke, ktorá vraj môže deti nabádať k samovražde. Na obale žuvačky je v rámci komerčnej súťaže vytlačená výzva na zaslanie selfie z najvyššieho dostupného miesta v okolí. Takáto výzva by podľa Kuznecovovej mohla deti zviesť k tomu, aby z miesta skočili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy