Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dôchodkyňu okradli o 15 tisíc eur. Ako sa chrániť pred podvodom?
Zdielať na

Dôchodkyňu okradli o 15 tisíc eur. Ako sa chrániť pred podvodom?

SLOVENSKO / Prípady podvedených dôchodcov, ktorých okrádajú o peniaze podvodníci vydávajúci sa za ich príbuzných, neustále pribúda. Minulý týždeň takto prišla napríklad dôchodkyňa z Levíc až o 15 tisíc eur. Zisťovali sme čo robiť v takýchto situáciách.

Podvodníci si dôchodcov vyhliadnu cez telefónne zoznamy a potom sa vydávajú za ich príbuzných.

Ako to prebieha? Čo robiť v takýchto situáciách?

Chyby

Všetko sa začína telefonátom, v ktorom sa podvodníci vydávajú za vnúčatá alebo deti. Seniorov, tak dokážu dopliesť, že sami im vyzradia meno príbuzného. "Už prvou chybou, ktorú urobia seniori je, že volajúceho, ktorý sa nepredstaví, oslovia krstným menom svojho príbuzného," upozorňuje krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Podvodníci, akoby čakali na tento moment a potom sa už vydávajú za člena rodiny. Následne si páchatelia vypýtajú peniaze. Povedia, že po eurá nemôžu prísť osobne, ale pošlú kamaráta či kolegu.

Zavolajte polícii

Ak sa ocitnete v takejto situácii vždy si to musíte preveriť u príbuzných aj napriek vyslovenému zákazu telefonujúceho. "Ak následne zistíte, že vám nikto z príbuzných nevolal, zavolajte na číslo 158, kde vám policajt presne povie, ako máte ďalej postupovať," radí  policajná hovorkyňa.

Prípadov oklamaných dôchodcov je stále viac a viac, pri komunikácii cez telefón treba byť opatrní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy