Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vražda bossa Sýkoru. Na súde prehovoril utajený svedok
Zdielať na

Vražda bossa Sýkoru. Na súde prehovoril utajený svedok

BRATISLAVA / O pár dní uplynie presne 20 rokov od vraždy Miroslava Sýkoru. Na súde v tomto prípade vypovedal utajený svedok. Mal blízko k zavraždenému bossovi bratislavského podsvetia.

Písal sa rok 1997. Doba mečiarizmu vrcholila a opozícia otvorene hovorila o vtedajších stykoch bratislavského podsvetia s informačnou službou. Šiesteho februára šokovala verejnosť poprava vtedajšieho bossa Sýkoru a jeho vodiča pre bratislavským hotelom Holiday Inn. Odvtedy ubehlo už 20 rokov. Na lavici obžalovaných sedia štyria muži, ktorí sa za účasť na vražde zodpovedajú.

Maratón pojednávaní

Štvordňový matarón súdnych pojednávaní ukončil výsluch utajovaného svedka prostredníctvom telemostu. Muž rozprával o Sýkorovi ako o kamarátovi. Rozpovedal tiež príbeh zo začiatku roka 1997, keď sa stretol v kaviarni banskobystrického hotela Lux s Mikulášom Černákom. Ten mu podľa jeho slov ukázal vrahov Sýkoru, ktorí prišli do Banskej Bystrice na stretnutie za Černákom.

"Mikuláš Černák povedal, ´veril by si, títo ľudia zabili tvojho kamaráta´, myslel tým Miroslava Sýkoru," priblížil utajený svedok.

Príčinou likvidácie mali byť spory o delenie lupu z trestnej činnosti. To by nasvedčovalo, že skutočne za vraždou Sýkoru mohli byť interné spory v skupine o korisť 173 miliónov ulúpených slovenských korún z nitrianskej banky z roku 1996. Peniaze chcelo nielen nitrianske, bratislavské, ale zrejme aj banskobystrické podsvetie. Rozhovor v kaviarni medzi svedkom a Černákom, o vražde Sýkoru a páchateľoch sediacich pri vedľajšom stole trval 20 minút.

"Ja som to pochopil, že zúčastniť sa mali všetci zainteresovaní pri stoloch," vysvetlil ujatený svedok.

Dvadsaťročný rozdiel

Nevedel ale povedať, či sú to tí istí muži, ktorí v piatok sedeli na lavici obžalovaných. Vzhľadom na 20-ročný odstup si nespomínal. Navyše po mene nepoznal ani jedného z obžalovaných.

"Utajený svedok potvrdzuje, že môjho klienta nepozná, nevie o jeho účasti," uviedol Kuruc.

​Utajený svedok do prípadu nepriniesol žiadne nové skutočnosti. "Jeho výpoveď voči môjmu klientovi ho neusvedčuje, skôr mu pomáha," dodal Kuruc.

Všetky informácie, ktoré utajený svedok uviedol, má z druhej ruky, konkrétne od Mikuláša Černáka.

Pojednávanie bude pokračovať v máji.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy