Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Viete, ako postupovať po dopravnej nehode?
Zdielať na

Viete, ako postupovať po dopravnej nehode?

BRATISLAVA / Policajný viceprezident Ľubomír Ábel odpovedá na otázky v pravidelnej rubrike Ako to nespackať.

Milan pred pár mesiacmi predal auto. Súčasný majiteľ s ním nekomunikuje a potrebuje vozidlo odhlásiť. Nevie, čo má robiť. So svojím problémom sa obrátil aj na Dopravný inšpektorát v Žiline. Vysvetlil im okolnosti a požiadal o dočasné vyradenie vozidla z evidencie. Policajti mu povedali, že to nie je možné, údajne potrebuje špeciálna tlačivo. "Tvrdili mi, že k dočasnému odhláseniu potrebujem EČV. Tie však nemám, keďže ich má nový majiteľ, s ktorým sa neviem skontaktovať," hovorí Milan.

"Zákon ukladá majiteľovi, respektíve držiteľovi vozidla pri dočasnom vyradení vozidla z evidencie nasledovné povinnosti. Po prvé vyplniť príslušnú žiadosť - tlačivo, po druhé odovzdať osvedčenie o evidencii, časť jedna a dva a po tretie odovzdať tabuľky s evidenčným číslom. Odporúčam vašu žiadosť podrobnejšie prekonzultovať s príslušným vedúcim oddelenia evidencie vozidiel Dop. Inšpektorátu, kde uvediete všetky skutočnosti a tam vám ochotne poradia, ako v tomto konkrétnom prípade postupovať." opisuje viceprezident.

"Ako mám postupovať pri dopravnej nehode? Vinník nechce spolupracovať a nechce poisťovni poskytnúť potrebne doklady, ako je veľký technický preukaz.  Dá sa dodatočne nahlásiť nehoda na dopravnom inšpektoráte. Pri nehode bola policajná hliadka, ktorá všetko nafotila," pýta sa čitateľka. 

"Áno, toto je dobrá otázka, pretože takáto situácia môže nastať a treba pripomenúť, že polícia zo zákona spolupracuje s poisťovňami. Každá oznámená a preverená škodová udalosť, zo strany polície, musí byť zaevidovaná v tzv. protokole na škodovej udalosti," dodáva Ábel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy