Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Za preťaženie prívesného vozíka hrozí mastná pokuta
Zdielať na

Za preťaženie prívesného vozíka hrozí mastná pokuta

BRATISLAVA / Získať vodičské oprávnenie na auto nie je zložité. Stačí splniť základné predpoklady, urobiť skúšky a môžete jazdiť. Napríklad aj s prívesom, čo však bez skúseností nemusí byť bezpečné.

Nájdu sa vodiči, ktorí do prívesného vozíka naložia čo to dá. Nikedy je to z dôvodu, že si myslia, že sa im nič nestane a bez problémov sa dostanú do cieľa, častejšie je to asi z neznalosti predpisov. Príves treba naložiť tak, aby sa náklad neposúval. Treba ho zaistiť proti posunutiu. Pri prívese treba myslieť na zaťaženie gule ťažného vozidla.  

"Ide o to, že keď dáme náklad príliš dozadu, tak sa môže stať, že je veľký tlak na ťažné zariadenie smerom nahor a ten príves sa môže odtrhnúť. Keď dáme príliš dozadu, je veľký tlak na ťažné vozidlo, teda na jeho zadnú nápravu a tým pádom sa môže veľmi ľahko stať, že to negatívne vplýva na jazdné vlastnosti ťažného vozidla," povedal inštruktor autoškoly Igor Dolanský.

Náklad treba správne rozmiesniť

"Za nesprávne umiestnenie, rozloženie a nedostatočné upevnenie prepravovaného nákladu, čím by bola ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, hrozí pokuta vo výške 50 eur," povedala hovorkyňa policajného prezídia, Denisa Baloghová.

Ak aj správne uložíme náklad na prívesný vozík, ale preženieme to s jeho zaťažením a naložíme na vozík viac, hrozí jeho rozkmitanie a následne nehoda. "Môže sa normálne stať hlavne keď je preťažený a preťažíme ho pri ťahaní s relatívne ľahkým vozidlom. Vždy sa musíme držať technického preukazu, aby sme neprekročili hmotnosti, ktoré sú v technickom preukaze, tak ako u brzdeného prívesu a aj u nebrzdeného prívesu," dodal Igor Dolanský.

Hrozí vysoká pokuta

V prípade, že vás polícia zastaví a zistí, že máte preťažený prívesný vozík alebo nákladné auto, hrozí vám pokuta od 50 do 650 eur. Výška pokuty sa určuje podľa toho, o koľke ste prekročili maximálne povolené zaťaženie. "Treba byť mimoriadne ostražitý a opatrný, sledovať hlavne spätné zrkadlá a to oveľa častejšie, ako v bežných prípadoch, aby bolo možné včas zareagovať," dodala Baloghová.

Preťaženie môže skončiť tragicky

V prípade, že preťažíme prívesný vozík a príves začne skackať a stane sa neovládeteľným, môže veľmi rýchlo dôjsť k nehode. "Vozík sa môže prevrátiť, dokonca prevrátiť ťažné vozidlo a môžu byť spôsobené tragické nehody. Stáva sa, že sa vozík rozkmitá po uhýbacom manévri," dodal Dolanský. 

Polícia sa na vodičov, ktorí porušujú predpisy a zaťažení vozidiel nákladom, zameriava pomerne často. Aj keď to vodiči berú ako zbytočné zdržiavanie v premávke, v prvom rade ide polícii o bezpečnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy