Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kamionisti sa vyhýbajú plateniu mýta, na slovenských diaľniciach používajú rušičky
Zdielať na
Krimi

Kamionisti sa vyhýbajú plateniu mýta, na slovenských diaľniciach používajú rušičky

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / Po diaľnici D1 chodil takmer každý deň a napriek tomu mýto neplatil. Poľského vodiča zastavili policajti pri Novom Meste nad Váhom. Systém, ktorý elektronicky sníma vozidlá na diaľnici oklamal rušičkou. Robil tak vraj preto, lebo slovenské cesty sú drahé, zlé a platy sú malé.

Trenčianski mýtni policajti našli u vodiča poľského kamióna rušičku. Jeho kamión sledovali niekoľko týždňov. Vedeli, že jazdí po diaľnici, ale neplatí. V momente ako sa vracal domov do Poľska ho preto zastavili.

"Na Slovensku sú cesty drahé a nie sú dobré. Nafta je drahá, všetko je drahé a platy sú malé," povedal pre televíziu JOJ poľský vodič kamióna, ktorý takto reagoval na otázku, prečo rušičku používa. Tým, že ju má sa netajil ani pred policajtmi.

"Poľský vodič sa k použitou rušičky mýtnej polícii priznal a bola mu uložená pokuta 700 eur," uviedla krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová. 

Rušičky zo Slovenska

Poľský kamionista zaplatil za rušičku podľa jeho slov desať eur. Po diaľnici chodil trikrát do týždňa. Podľa jeho slov sa dá rušička kúpiť aj na Slovensku. Kamionista nie je jediný, kto sa vyhýba plateniu mýta. V minulom roku odhalili takmer 6 500 priestupkov.

Ako potvrdila policajná hovorkyňa Elena Antalová, v poslednej dobe polícia zaznamenala zvýšený počet takzvaných rušičiek.

"V septembri tohto roku riešili jednotky vynucovania 484 prípadov porušenia a vybrali 5886 eur," upresnil Anton Bodis hovorca firmy Sky Tools, ktorá na Slovensku zabezpečuje mýtny systém.

Policajné kontroly

Najčastejšie sa plateniu mýta chcú vyhnúť zahraniční prepravcovia. Ako dodal Anton Bodis, slovenskí vodiči sa podieľali na celkovom počte priestupkov 24 percentami.

Policajti plánujú ku koncu roku 2016 počet kontrol ešte zvýšiť. Kamionistov môžu prekvapiť v ktorúkoľvek dennú, či nočnú hodinu. "Kontrola elektronického mýta je nepretržitá a to 24 hodín denne po celý rok," dodala krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy