Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bombový útok na svadbe
Zdielať na
Krimi

Bombový útok na svadbe

ANKARA / Bombový útok na svadbu v južnom Turecku pripravil o život najmenej 50 ľudí, skoro stovka osôb utrpela zranenia. Oznámili to turecké úrady. Akcia bola pravdepodobne dielom samovraždeného atentátnika. Prezident Recep Tayyip Erdogan usúdil, že za útokom "pravdepodobne" stojí radikálne zoskupenie Islamský štát.

"Počet zabitých v teroristickom atentáte dnes činí 50,"  uviedol úrad guvernéra Aliho Yerlikaya. 

Podľa guvernéra oblasti Aliho Yerlikaya majú atentát na svedomí buď kurdskí extrémisti alebo bojovníci Islamského štátu. Samovraždený atentátnik sa podľa miestnych médií odpálil počas obradu, ktorý sa konal pod šírym nebom. 

"Odsudzujeme zradcov, ktorí pripravili a spáchali tento útok," zdôraznil guvernér. 

Samovražedný útok na svadobčanov spáchalo v sobotu pod holým nebom v tureckom meste Gaziantep dieťa vo veku 12 až 14 rokov. Vyhlásil to v nedeľu v Istanbule turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 

Útok sa uskutočnil v meste Gaziantep, ktoré leží zhruba 65 kilometrov od sýrskych hraníc. V oblasti tento rok v máji samovražedný atentátnik zabil dvoch policajtov. Svadby sa podľa agentúr AFP zúčastnilo mnoho Kurdov, najmä žien a detí, a mnoho z nich prišlo o život, čo posilnilo špekulácie o tom, že útok je dielom islamistov. Mnoho z nich považuje Kurdov za nepriateľov. V susednej Sýrii kurdské milície bojujú s Islamským štátom. 

Prehráte!

Prezident Erdogan vo svojom vyhlásení uviedol, že nerobí "žiaden rozdiel" medzi kazateľom v exile Fethullahom Gülenom, ktorého viní z nepodareného pokusu o prevrat v Turecku z polovice júla, kurdskými povstalcami a Islamským štátom ako "pravdepodobným strojcom atentátu v Gaziantepe"

SITA

"Naša krajina, náš národ môžu len zopakovať jediné posolstvo tým, ktorí na nás útočia: prehráte!," zdôraznil prezident. 

Diabolské útoky

Tiež turecký premiér Binali Yildirim vo vyhlásení atentát odsúdil a sľúbil, že krajina prekoná obdobie "diabolských" útokov"Svadobná slávnosť sa zmenila v miesto zármutku," povedal šéf kanibetu. 

Podobné atentáty sú v Turecku v posledných dňoch stále častejšie. Trojica bombových útokov, ktoré otriasli v stredu a vo štvrtok východom Turecka, si vyžiadala celkovo 14 mŕtvych a viac než 220 zranených. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy