Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Český speológ zomrel po závale v jaskyni na Slovensku
Zdielať na
Krimi

Český speológ zomrel po závale v jaskyni na Slovensku

DONOVALY / Český speleológ zomrel cez víkend po závale v jaskyni na strednom Slovenskom. Muž upadol do bezvedomia a zraneniam podľahol, informovala slovenská horská služba.

"Jaskyniar bol v jaskyni kde sa plazí, volá sa to plazivka, je to strašne úzky priestor. Bol na chrbte, 100 až 110-kilový kameň ho zavalil," opisuje Pavel Brnčal z HZZS Veľká Fatra.

Zasypanému jaskyniarovi pomáhali jeho kolegovia. Traja kamaráti, jeden z nich je aj profesionálny záchranár, najprv museli obrovskú skalu rozbiť, pomáhali si vŕtačkou.

Tridsaťdeväťročnému mužovi pomôcť nedokázali. Záchranári z približne 30 metrovej hĺbky vytiahli už len nehybné telo. Nešťastím sa zaoberá aj polícia.

Jaskyňa strateného prsteňa

K nešťastiu došlo v Jaskyni strateného prsteňa, ktorá bola podľa slovenskej speleologickej spoločnosti objavená tento rok v júni. Jaskyňa sa nachádza pri osade Môce asi 25 kilometrov od Banskej Bystrice a neďaleko lyžiarskeho strediska Donovaly.

Nešťastia v slovenských jaskyniach sú skôr ojedinelé. Napríklad v roku 2009 bolo v jaskyni na východe Slovenska nájdené telo Čecha, ktorý podľa českých médií vo vlasti čelil obžalobe z prípravy vraždy nadriadeného.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy