Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Schizofrenik zabil vlastnú matku, skončil na psychiatrii
Zdielať na
Krimi

Schizofrenik zabil vlastnú matku, skončil na psychiatrii

VEĽKÝ KRTÍŠ / Tridsaťšesťročného Marcela z Veľkého Krtíša už obvinili zo závažného zločinu vraždy. V byte niekoľkokrát bodol svoju matku. Policajti zaistili až tri nože. Muž dlhé roky trpel ťažkou duševnou chorobou.

Roky sa o neho starala, trpela jeho chorobu, výkyvy nálad, psychické a fyzické týranie a nakoniec ju zabil. Z vraždy 57-ročnej Ľuby už obvinili jej 36-ročného syna.

"Stále vravela, že Marcel jej niečo vyvedie. Že buď zabije ju, alebo seba," hovorí priateľka obvineného Darina.

"Krajský policajný vyšetrovateľ obvinil 36-ročného muža z Veľkého krtíša z obzvlášť závažného zločinu vraždy," potvrdila banskobystrická krajská hovorkyňa Andrea Petrovičová.

Schizofrenik

Muž neskončil vo väzbe, ale v psychiatrickej nemocnici. Roky sa totiž liečil na schizofréniu.

"Schizofrénia patrí medzi najzávažnejšie, najťažšie duševné poruchy," informovala psychiatrička Agáta Boldižárová.

Jeho dlhoročná priateľka ale priznala, že posledné dni vysadil lieky, odmietal aj plánované psychiatrické liečenie.

"Prestal ich užívať, prestal komunikovať. Už bol iba taký zaťatý, že on nebude brať tie lieky, lebo že je unavený," hovorí Darina.

Zhoršenie zdravotného stavu

Aj tento fakt mohol spôsobiť, že sa mu zdravotný stav zhoršil. Podľa odborníčky sú schizofrenici paranoidní. Často počujú hlasy, ktorými sa riadia.

"Pacient má pocit, že mu ľudia ubližujú, krivdia, sledujú, ohrozujú a v tom prípade aj pacient koná. Vplyvom svojej sebaobrany, sebazáchovy, že vlastne útočí a v tom prípade môže napadnúť človeka, veľmi mu ublížiť a dokonca aj zabiť," približuje Boldižárová.

"My sme mu v dobrom a on si myslel, že my naňho v zlom. Potom na nás kričal, že sme sa dohodli a my ho nechceme. Ja že chcem iného a ona ho chce dať do ústavu," popisuje Darina.

Nevolali políciu

Mladá žena s odstupom času priznáva, že tragédii sa možno dalo predísť. Hoci Marcel veľakrát napadol ju aj svoju mamu, trestné oznámenie na neho nakoniec nepodali.

"Opakovane ma dobil. Ja som o polnoci utekala von z bytu. Ale potom sa upokojil. Ja ho ľúbim a tak som policajtov nikdy nevolala," spomína.

"Častokrát sa hádal pre peniaze. Koľkokrát som aj ja vravela, že zavolajme políciu. Ale jeho mama mi vždy len povedala, že on sa upokojí," dodáva.

"To bola možno tá chyba, že sme nezakročili skôr. Ale toto bol pre mňa šok, ja tomu neverím," smutne konštatuje Darina.

"V súvislosti s obvineným v súčasnej dobe okrem tohto skutku neevidujeme žiadny iný trestný čin alebo priestupok," informovala Petrovičová.

V prípade dokázania viny hrozí Marcelovi až 25-ročný pobyt za mrežami, prípadne doživotie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy