Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Ján vybuchol v šachte, môže za to metán
Zdielať na

Ján vybuchol v šachte, môže za to metán

KOMÁRNO / Stačila jediná iskra a nahromadený plyn vybuchol. V šachte rodinného domu mestskej časti Komárna bol zrejme metán. Podľa prevádzkovateľa kanalizačnej siete jeho hromadenie v šachtách nie je ničím výnimočným. V tomto prípade však nie je vylúčené, že k tomu dopomohlo aj zvláštne napojenie novej kanalizácie na pôvodnú, zastaranú vetvu.

Pred dvomi týždňami chcel karbobrúskou upraviť poklop na vodovodnej šachte na dvore svojho domu Ján z Komárna. Skončil v nemocnici s popáleninami II. a III. stupňa.

Prítomnosť plynov v dome i v ulici preverovali plynári aj hasiči. "Zistili mi, že nemám žiadny únik. Podľa mňa je to metánový plyn, ktorý sa tu nachádza pod rodinnými domami a bytmi," povedal Ján Deminger, ktorý takmer prišiel o život.

Pravdepodobnosť, že vo vodovodnej šachte vybuchol metán potvrdil aj prevádzkovateľ kanalizačného systému. Ten sa tam hromadí pri organickom kvasení. "Ten hnilobný proces vzniká aj v zemi, aj keď tam nič nemáte, aj tak tam plyny môžu vznikať. Z vlastnej skúsenosti vieme, pred vstupom do šachty, vždy odvetrať, aj keď si myslíte, že tam nič nie je, mohlo tam vniknúť nejaké zviera, dôjsť k rozkladu a podobne," opisuje  Béla Balogh z vodární a kanalizácie.

Po daždi smrad

"Keď začne pršať, celá táto ulica začína smrdieť, ako keby sme bývali v blízkosti nejakej žumpy," hovorí Deminger. Stačí väčší dážď a ulicu i vodovodné šachty pravidelne zaplaví. Obyvatelia sú presvedčení, že nielen dažďová voda. "Vedľa kanalizačnej šachty roxorovú tyč zatlačíte a ona zbehne dole. Podľa mňa to je dôkazom, že celá ulica sa podmýva," vysvetľuje Deminger.

"Vylučujeme, že priamo z kanalizačného systému tam mohla vniknúť odpadová voda. V Novej Stráži nie je riešený systém odvádzania dažďovej vody, je tam uzavretá tlaková kanalizácia," povedal Balogh.

Kanalizáciu, podľa informácií televízie JOJ, zrejme napojili na pôvodnú, ktorá bola určená len pre štyri bytovky v ulici a ústila len do voľného priestranstva. Nie je vylúčené, že práve toto spôsobuje problémy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy