Oblačno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Pozrite si, na čo určite neklikajte! Prídete o peniaze
Zdielať na

Pozrite si, na čo určite neklikajte! Prídete o peniaze

BRATISLAVA / Fotografie, videá a aj správy môžu hackeri nastaviť tak, aby vás prinútili si na ne kliknúť a dostať sa do vášho účtu. Naposledy posielali správu o teroristickom útoku v Prahe.

Hackeri rozposlali falošnú správu o tom, že v Prahe mal byť teroristický útok, pri ktorom zahynulo minimálne 273 ľudí a ďalšie stovky boli zranené. 

Ak na Facebooku nájdete tento príspevok, neklikajte naň. 

TV JOJ

Ak by ste ňan klikli, zobrazila by sa vám stránka, ktorá by sa tvárila, ako by ste sa z Facebooku odhlásili. A tak aby sa vám zobrazil článok, už by ste museli znovu vložiť vaše prihlasovacie údaje. A týmto krokom ste ich vložili do databázy hackerov.

TV JOJ

Ďalšia správa, ktorú si hackeri vymysleli, aby nalákali ľudí kliknúť si na ňu, je o vražde českého prezidenta Zemana. "Toto samozrejme nie je pravda, ale vystrašení, vyľakaní alebo zvedavý používateľ na Facebooku si rád na niečo takéto klikne a útočníci práve takýmito emóciami aký je strach, alebo zvedavosť radi využívajú," vysvetľuje Zuzana Hošáľová z ESETu. 

Stanica NBC

Všetky príspevky sa tvária vierohodne. Ako by to písala americká spravodajská stanica NBC news, čiže na prvý pohľad sa nezdá, že by išlo o podvod. Ale po presmerovaní a žiadaní vloženia prihlasovacích údajov už nie je v hlavičke meno sociálnej siete. 

Ak si nejaká stránka od nás opätovne vypýta prihásenie, hackeri sa vedia dostať aj k číslu kreditnej karty. "Vedia sa dostať ku kreditnej karte, alebo platobnej karte, ktorú má človek nahratú na svojom reklamnom účte na Facebooku. Samozrejme tieto živé facebookové účty sa dajú zneužiť na marketing, v mene toho človeka sa viete stať fanúšikom rôznych stránok, viete klikať na rôzne reklamy," vymenováva odborník  na sociálne siete Peter Šebo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy