Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Čítate partnerovi SMSky alebo Facebook? Hrozí vám až 10-ročné väzenie
Zdielať na
Krimi

Čítate partnerovi SMSky alebo Facebook? Hrozí vám až 10-ročné väzenie

SLOVENSKO / Porušenie listového tajomstva bolo trestné už v stredoveku. Týkalo sa to listov, alebo zásielok prepravovaných poslom a neskôr aj poštou. Inak to nie je ani dnes, akurát sa to rozšírilo o správy posielané elektronicky. Za prečítanie cudzej SMSky, alebo emailu vám tak za istých okolností hrozí aj niekoľko ročné väzenie.

Pred niekoľkými rokmi odsúdili v Čechách 23-ročného mladíka, že zobral priateľke telefón a preposlal si jej sms správu ktorú mala uloženú v mobile. Sudca mu za to naparil 4 mesiace väzenia. Ešte horšie dopadol muž ktorý si prezeral emaily istej firmy a prečítal si tak informácie, ktoré boli obchodným tajomstvom. Okresný súd v Komárne ho odsúdil muža až na 3 roky. V oboch prípadoch súd nariadil podmienečný trest.

"Ustanovenie zákona hovorí o tom, že kto si úmyselne prečíta list alebo akýmkoľvek iným spôsobom prepravovanú správu, zasiahne do práv osoby ktorej sa to týka. Dopustí sa tak trestného činu," vysvetľuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

SMS aj Facebook

Väčšinu z vás hneď napadne otázka - Čo je to akýmkoľvek iným spôsobom prepravovaná správa? Počítajú sa tam všetky elektronické správy. 

To znamená, že do problémov sa môžete dostať ak čítate manželke SMSky, alebo správy na sociálnych sietiach či emaily. Zvedavosť a vás môže dostať až za mreže. Dôležité je to, akým spôsobom bolo zasiahnuté do práv na súkromie, ktoré zaručuje aj ústava a čo svojou zvedavosťou spôsobíte.

Kontrola detí

"Iné je, keď rodičia sledujú mailovú komunikáciu svojich detí a ich aktivitu na sociálnych sieťach. Pretože rodičia sú zodpovední za svoje deti. Oni deti vychovávajú a musia mať prehľad o aktivite svojich detí na internete," hovorí Lucia Kurilovská.

Ak má vaše dieťa menej ako 18 rokov, tak v takýchto prípadoch podľa expertky na trestné právo zákon neporušíte. Iné však je, ak sa takto zasahuje do súkromia osoby ktorá je plnoletá. Horná hranica pri porušovaní tajomstva prepravovaných správ je až 10 rokov väzenia. Ale to by ste museli svojou zvedavosťou spôsobiť značnú škodu, alebo si prezerať maily či sms správy dlhšiu dobu. Čo môže byť súdom kvalifikované ako závažnejší spôsob konania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy