Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V záhrade majú plynovú prípojku, no plyn nie
Zdielať na

V záhrade majú plynovú prípojku, no plyn nie

ZEMPLÍNSKE HÁMRE / Manželia z obce Zepmlínske Hámre (okres Snina) síce majú v záhrade plynovú prípojku a pod zemou plyn, ale pripojiť sa nemôžu. Ani oni, ani plynári netušia, ako je možné, že kúsok plynového potrubia nie je zakreslený ani v nijakom pláne, ani v projekte.

"Obecný úrad nemá na mape zakreslenú tú čiaru, tú prípojku, preto pre nich neexistuje," vysvetľuje Emília.

"Všade sú pokreslené prípojky plynu, iba tu nie," dodáva Emíliin manžel.

Pripojenie k plynovodu

Manželia sa snažia už viac ako rok prripojiť k plynovodu. Spoločnosť im ale pokaždé odpíše, že pred ich domom nie je vybudovaná distribučná sieť. Napriek tomu, že majú plynovú prípojku.

"Prípojka tu je, všetko funguje, plyn ide z hlavnej cesty hore ulicou až k susedovi. On varí, kúri, platí a my sa nemôžeme pripojiť, lebo neexistuje," vysvetľuje Emília.

"Nevieme, komu to patrí. Oni hovoria, že im nie," dopĺňa manžel.

"V tomto konkrétnom prípade nie sú splnené technické podmienky pripojenia, nakoľko pred nehnuteľnosťou žiadateľky nemá naša spoločnosť vybudovanú distribučnú sieť," vysvetľuje hovorca SPP Distribúcie Milan Vanga.

Zima v dome

Firma, ktorá do záhrady plynovú prípojku zaviedla, už neexistuje. Distribučná spoločnosť tak nemá oprávnenie pripojiť sa na cudzie zariadenie.

"Veď ja ani vnúčatá nemôžem zavolať, lebo v dome je zima," sťažuje sa Emília.

Vysporiadanie plynovodu

Podľa distribučnej spoločnosti majú manželia niekoľko možností. Napríklad pripojiť sa na plynovod na susedovom pozemku.

"Ale načo ja budem kopať, keď tu mám prípojku v záhrade. Plynár nám aj vykopal, rúra je tu, len nie je povolenie, aby sme sa pripojili," hovorí.

"Ďalšou ponúknutou možnosťou je majetkovo-právne vysporiadať plynovod pred parcelou žiadateľky, čím by naša spoločnosť získala právo pripojiť k nemu jej odberné plynové zariadenie," ozrejmuje Vanga.

Starosta sa k vzniknutému problému vyjadriť odmieta.

"Ja som z toho na nervy. Keď do jesene nebude plyn, tak ja už neviem," uzatvára Emilía.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy