Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NAKA pri razii na piťovcov zadržala 23 ľudí, objasnila vraždu z roku 1999
Zdielať na
Krimi

NAKA pri razii na piťovcov zadržala 23 ľudí, objasnila vraždu z roku 1999

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra (NaKA) zadržala pri akcii s názvom Gondola v utorok 14. júna 23 ľudí zo zločineckej skupiny piťovcov. Ako ďalej povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezident policajný prezident Tibor Gašpar, v celej akcii obvinili 28 ľudí.

Jeden zo zadržaných je obvinený z vraždy a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Jeden člen je na úteku a vo výkone trestu boli počas akcie štyria členovia skupiny. Medzi zadržanými by mal byť aj Martin R., syn známeho podnikateľa Ladislava R.

Gašpar: uzatvára sa jedna etapa

"Uzatvára sa podľa mňa etapa tejto zločineckej skupiny, aj keď vývoj ide ďalej a nastupujú noví ľudia. Ešte by som to úplne neuzavrel, no podarilo sa nám väčšiu časť skupiny rozložiť a znefunkčniť, pričom časť je už právoplatne odsúdená,“ povedal policajný prezident.

V prípade člena skupiny, ktorý je obvinený z vraždy, polícia objasnila vraždu z roku 1999 v bratislavskom Irish Pube. Dve osoby vtedy zomreli, jedna bola zranená.

"Dopracovali sme sa k reálnemu páchateľovi trestného činu. Predmetom vyšetrovania je aj manipulácia svedeckých výpovedí a dokazovania v tom období, a to preto, aby bol obvinený nesprávny človek alebo boli oslobodení ľudia v rámci predchádzajúceho konania,“ povedal policajný prezident s tým, že obvinený je Ľuboš Z.

Polícia poskytla zábery z razie, pozrite si autentický záznam:

Rozloženie trvá desaťročie

Boj so zločineckými skupinami nie je podľa Gašpara beh na krátke trate, rozloženie skupiny piťovcov trvá desaťročie. V utorkovej akcii spravilo 418 policajtov 20 domových prehliadok a 17 prehliadok nebytových priestorov. Z 28 obvinených osôb bol v 15 prípadoch podaný prokurátorovi návrh na vzatie do väzby, čo prokurátor akceptoval.

Pri akcii polícia zaistila napríklad viac ako 20 strelných zbraní, granáty, rozbušky, viac ako tisíc nábojov rôzneho kalibru, viac ako 50 nožov, z ktorých jeden bol s hákovým krížom.

Zadržať sa podarilo tiež slzotvorné spreje, nočné videnia, zelenú sušinu, šesť kilogramov čierneho prachu, policajnú pracovnú kombinézu či desať nášiviek s fašistickými motívmi. "Ešte však nie sme na konci. Predpokladáme, že ďalšie dokazovanie ako aj činnosť polície môžu priniesť nové poznatky,“ povedal Tibor Gašpar.

Akcia Gondola

Policajnej akcii Národnej kriminálnej agentúry Gondola predchádzalo dlhodobé a rozsiahle dokumentovanie obzvlášť závažnej organizovanej trestnej činnosti členov zločineckej skupiny piťovci. Podľa prezidenta PZ išlo o tretiu, no rozsahom najväčšiu akciu zameranú na stíhanie a zadržiavanie členov skupiny.

V prípade založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny hrozí jej členom tri až desať rokov za mrežami, za nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami dva až desať rokov, za krivú výpoveď, krivé svedectvo a krivú prísahu od troch do desať rokov, za drogovú trestnú činnosť od desať do 15 rokov a za vraždu od 12 do 15 rokov alebo výnimočný trest.

Pozrite si priloženú reportáž:

Ulicu pri centre Banskej Bystrice na obed obsadili po zuby ozbrojení kukláči. V niekoľkých dodávkach postupne priviezli mužov s putami na rukách. Ide o členov takzvanej skupiny Piťovci. Prokurátor žiada väzbu až pre 14 mužov pre založenie a podporovanie zločineckej skupiny.

Najčítanejšie správy