Jasno
14°
Bratislava
Expolicajt Antoška dostal za pokus o vraždu 22 rokov
Zdielať na
Krimi

Expolicajt Antoška dostal za pokus o vraždu 22 rokov

ŽILINA / Okresný súd v Žiline vymeral bývalému policajtovi Jánovi Antoškovi za pokus o vraždu a nedovolené ozbrojovanie 22 rokov väzenia. Antoškov obhajca sa voči verdiktu odvolal.

 „Rozsudok je založený na jasnovidectve, nie na dôkazoch,“ povedal Antoškov obhajca Jiří Martaus. Výška súdom udeleného trestu sa zhoduje s návrhom prokuratúry. „S rozhodnutím súdu som spokojný, pretože v tomto rozhodnutí boli plne akceptované návrhy obžaloby, čo sa týka uznania viny aj navrhovaných trestov,“ povedal prokurátor Krajskej prokuratúry Žilina Alexander Fenik.

Postrelil policajta

Ján Antoška bol odsúdený za pokus obzvlášť závažného zločinu vraždy a zločinu nedovoleného ozbrojovania. V auguste 2014 sa zabarikádoval v rodičovskom dome v Liptovskom Mikuláši a strieľal na policajtov, ktorí ho prišli zatknúť za sériu lúpeží. Jedného zo zasahujúcich policajtov postrelil.

Antoška tvrdí, že nemal v úmysle policajtov zabiť či postreliť, chcel len spomaliť ich postup, aby mal čas na rozmýšľanie. Podľa jeho obhajcu Jiřího Martausa nešlo o pokus o vraždu. „On je ochotný znášať následky za svoje konanie, ale za to konanie, ktoré sa skutočne stalo. Skutok, ktorý sa naozaj stal, by som klasifikoval ako útok na verejného činiteľa. Veď 22 rokov dostávajú vojnoví zločinci a tu niekto mal údajne modrinu,“ reagoval Martaus na zranenie jedného zo zasahujúcich policajtov.

Podľa prokurátora Krajskej prokuratúry Žilina Milana Cisarika ide v tomto prípade o účelové tvrdenia obhajoby. „Podľa nášho názoru tento trest zodpovedá závažnosti tohto konania. Ak niekto strelnou zbraňou mieri na človeka, hoci aj zasahujúceho policajta, ide v tomto prípade o pokus obzvlášť závažného zločinu vraždy,“ povedal Cisarik.

Pyká už za sériu lúpeží

Obliehanie domu špeciálnou jednotkou pri zatýkaní Jána Antošku v auguste 2014 trvalo takmer 12 hodín, pri zásahu bol zranený aj Antoška. Bývalý policajt si od marca minulého roka už odpykával deväťročný trest za sériu lúpeží, ktorých sa dopustil ešte ako policajt. Ako člen organizovanej skupiny sa v roku 2013 podieľal na niekoľkých prepadoch áut pošty a obchodného reťazca.

Pozrite sa, ako to vyzeralo pri zásahu pred dvomi rokmi:

Zdielať na

Najčítanejšie správy