Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zbitého a dohryzeného deväťmesačného Adama vyšetril súdny znalec
Zdielať na

Zbitého a dohryzeného deväťmesačného Adama vyšetril súdny znalec

TRNAVA / V prípade deväťmesačného Adama z Trnavy, ktorého podľa matky v jasliach zbila učiteľka, mala ošetrujúca lekárka postupovať inak. Tvrdí to súdny znalec. S odstupom dvoch dní je vypracovanie znaleckého posudku zložitejšie.

Polícia vo štvrtok o ďalšom postupe vyšetrovania hovoriť odmietla. Otázne je, či v jasliach mali kamerový systém. Rozhodujúci bude posudok znalca.

"Dnes o tretej mám ísť do nemocnice. Volali mi z polície. Adamka vyšetrí súdny znalec," hovorí Adamova matka Veronika.

Modriny sú slabšie

Podliatiny na jeho tvári a ruke sú ale o čosi slabšie ako v deň, keď mu podľa slov matky niekto ublížil.

"V takýchto prípadoch je veľmi dôležité podrobne zaznamenať centimetre, tvar zmerať, odfotiť to, popísať detailne. Mal by to urobiť ošetrujúci lekár a mal by zavolať políciu a tá by mala privolať policajného technika, ktorý by to zdokumentoval a následne použil pri ďalšom vyšetrovaní," vysvetľuje postup súdny znalec Peter Kováč.

Ohlasovacia povinnosť vyplýva lekárom zo zákona. "Lekárka ho len prezrela a dala mi lekársku správu. Odporučila mi, aby som išla na políciu," hovorí Veronika.

Uhryznutie

Lekárka sa k postupu ani vyšetreniu nevyjadruje.

"Áno, to, čo vidíme na ruke, je jednoznačne po ľudskom uhryznutí. Ale Keďže to vidím len na fotografii, ťažko povedať, či pohrýzol dospelý alebo dieťa," dodáva Kováč.

V prípade podliatiny na tvári je ťažké zistiť, či je to po údere, úraze alebo bitke. Pri vyšetrovaní sa hľadá predmet. Tvár je jemná a veľmi sa prekrvuje. Aj pri malej sile môže vzniknúť podliatina.

"Vylučujem, že by padol alebo sa pohrýzol sám. Adam nemá zuby a čo som videla postieľky, tak sa ledva postaví. Neurobil si to sám," trvá na svojom matka.

Naďalej zatvorené

Súkromné jasle sú aj naďalej zatvorené. Ich vedenie komunikovať odmieta. Ich stanovisko, ktoré zverejnili na sociálnej sieti, zostáva nemenné a jediné.

"Zo zraneniami Adamka naše zariadenie ani naši zamestnanci nemajú nič spoločné. Všetky publikované informácie sú nepodložené výmysly a dištancujeme sa od nich," znie stanovisko.

"Ja som im tiež volala, nezdvíhajú, nereagujú na správy. Pritom Adam tam má osobné veci, stravu a chcem, aby mi vrátili aj peniaze," sťažuje sa matka.

Právna pomoc

Veronika aj z tohto dôvodu už vyhľadala právnu pomoc.

"Od dnes ma vo všetkých záležitostiach bude zastupovať právnik. Chcem, aby dostala trest a aby dostala zákaz pracovať s deťmi. Čo ak to zopakuje na iných deťoch?," uzavrela Veronika.

Zbitého Adama vyšetril súdny znalec, matka čaká na posudok, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy