Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Utečenec z Leopoldova Ľubomír Behan je na úteku už týždeň
Zdielať na

Utečenec z Leopoldova Ľubomír Behan je na úteku už týždeň

LEOPOLDOV/BRATISLAVA / Ľubomír Behan je už týždeň na úteku. Ušiel z väzenia v Leopoldove. Policajti po ňom stále pátrajú a ministerstvo spravodlivosti medzitým vedie vlastné vyšetrovanie medzi zamestnancami väzenskej a justičnej stráže.

"Šetrením sa preverovalo zabezpečenie priestorov, vyhodnocovali sa kamerové záznamy, zadokumentované boli výpovede všetkých zainteresovaných a, samozrejme, preveroval sa aj postup príslušníkov zboru, či bol v súlade s predpismi. Môžeme potvrdiť, že ministerka závery vyšetrovania má. Hneď, ako si ich preštuduje, budeme informovať," uviedol hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Ministerka je momentálne na pracovnej ceste v Luxemburgu. Výsledky vyšetrovania tak budú známe zrejme až v pondelok, keď osobne navštívi zriadenie v Leopoldove.

Viacero verzií

Verejnosť čaká odpovede na mnohé otázky. Behanovi údajne na úteku pomáhal komplic, ktorý ho odviezol na motorke. Otázkou je, ako sa skontaktovali či to, ako sa mu podarilo zmiznúť pred očami troch dozorcov.

Podľa bezpečnostného analytika polícia môže pracovať s viacerými verziami.

"Ja by som nerád obviňoval dozornú službu, že boli s niekým dohodnutí, alebo že boli podplatení, ale toto je určite jedna z vyšetrovacích verzií, s ktorou polícia počíta," informoval bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Naplánovaný útek

Viaceré indície nasvedčujú tomu, že Ľubomír Behan mal útek vopred presne naplánovaný.

Okamžite po jeho zmiznutí vyhlásila polícia rozsiahle pátranie. Okolité okresy prehľadávali desiatky policajtov, príslušníkov väzenskej a justičnej stráže a zo vzduchu mapoval situáciu aj vrtuľník ministerstva vnútra. S komplicom sa ale mohol dostať ďalej ešte skôr, ako polícia územie obsadila.

Ľubomír Behan je na úteku už týždeň:

Ďalšie dni už muži zákona pátrali cielene na presne vytipovaných miestach a o spoluprácu požiadali aj kolegov v rámci celého schengenského priestoru.

Sledujú aj rodinu a známych

Veľmi pozorne sleduje polícia aj jeho rodinu a ľudí, s ktorými bol pred uväznením v kontakte. Zatiaľ sa mu ale darí unikať.

Bývalý väzenský psychológ si myslí, že zatiaľ je Behan veľmi opatrný a nebude riskovať. ale skôr či neskôr sa podľa neho pokúsi skontaktovať s rodinou. Väzni na úteku, ktorí sa prestávajú cítiť bezpečne, sa totiž vždy obrátia na svojich najbližších.

"Ak je trochu inteligentnejší, vydrží aj dva-tri mesiace, ale potom ich kontaktovať bude. Možno nie priamo, možno len odkazom," vysvetľuje bývalý väzenský psychológ František Skokan.

"Dostať sa do zahraničia nie je také jednoduché. Ten človek je bez peňazí, navyše to tiež závisí od znalosti jazyka. V tomto smere by pripadala do úvahy Česká republika, ale aj v tomto prípade si myslím, že on sa nachádza v blízkosti svojich blízkych," dodal Naď.

Budú padať hlavy

Či a ako sa zmení režim v Leopoldove po úteku Ľubomíra Behana sa verejnosť dozvie až v pondelok, keď sa vyjadrí ministerka spravodlivosti.

Lucia Žitňanská tiež prezradí, kto sa útek ponesie priamu zodpovednosť. Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu, ktorý informoval televíziu JOJ, budú padať hlavy.

Zatiaľ nie je jasné, či to budú hlavy dozorcov alebo aj niekto z vedenia väznice.

Zatiaľ neurobil väzeň na úteku žiadnu chybu:

Najčítanejšie správy