Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Podvody s jazykovými kurzmi. Sedem ľudí chcelo zarobiť na vzdelávaní
Zdielať na

Podvody s jazykovými kurzmi. Sedem ľudí chcelo zarobiť na vzdelávaní

KOŠICE/PREŠOV / Sedem ľudí na východe Slovenska chcelo zarobiť na eurofondoch fiktívnym vzdelávaním. Ich podvody ale netrvali dlho. Organizovanú skupinu odhalili policajti Národnej kriminálnej agentúry.

Organizovanú skupinu, ktorá pôsobila v Prešovskom a Košickom kraji, tvorili sedem ľudí. Od septembra 2015 bolo ich cieľom obohatiť sa na fiktívnych jazykových kurzoch.

"Pričom sa mali takto neoprávnene obohatiť na úkor finančných prostriedkov pochádzajúcich z Európskeho sociálneho fondu a Štátneho rozpočtu Slovenskej republiky," dodal hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Kandidáti na zamestnanie

Štyri ženy a traja muži ako členovia organizovanej skupiny cielene vyhľadávali uchádzačov o zamestnanie a následne ich prehovárali, aby za finančnú odmenu od 50 do 150 eur predstierali, že navštevujú rekvalifikačný kurz.

"Následne mali členovia organizovanej skupiny požiadať príslušný úrad práce o poskytnutie finančného príspevku a tým uviesť pracovníkov príslušných úradov do omylu," doplnil Wäldl.

Príspevok na jedného účastníka kurzu je pritom od 448 do 640 eur.

Vrátenie nákladov

Po uplynutí predstieraných kurzov členovia organizovanej skupiny požiadali o vrátenie fiktívnych nákladov za kurzy.

Momentálne sú všetci obvinení a to pre zločin subvenčného podvodu, v jednočinnom súbehu s prečinom poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev.

V prípade dokázania viny im hrozí tri až desať rokov vo väzení.

Podvody s jazykovými kurzami. Sedem ľudí chcelo zarobiť na fiktívnom vzdelávaní, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy