Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Majiteľovi otrávili psov, za informácie ponúka finančnú odmenu
Zdielať na

Majiteľovi otrávili psov, za informácie ponúka finančnú odmenu

OSADNÉ / Keď jeho psy zožrali mäso napustené jedom, myslel si, že po zásahu veterinára sa už budú len zotavovať. Jedna zo sučiek sa ale po pár dňoch otrávila opäť. Majiteľ psov ponúka za informácie vedúce k páchateľovi štedrú finančnú odmenu.

Jeden zo psov sa po týždni otrávil opakovane. Navyše v lese potom našli miestni aj pozostatky ďalších divo žijúcich zvierat.

"Našli sa v katastri otrávené myšiaky, orol skalný, jedna líška bola otrávená," vyratúva predseda Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Juraj Lukáč.

"Ten jed blokuje dýchacie svaly. Obeť zomiera pri plnom vedomí zadusením," dodáva.

Otrava 

"Pokiaľ tá prvá pomoc nebude poskytnutá, zviera v priebehu niekoľkých hodín môže uhynúť," informuje veterinár Vladislav Juško.

"Bude to na dlhšie. Je tam dýchavičnosť, vidno na psovi, že sa rýchlo unaví. Zjedol otrávené morčacie krky. Laboratórne výsledky ukázali, že psy boli otrávené karbofuranom," hovorí majiteľ otrávených psov Rastislav Staroščák.

Nelegálny jed

Ide o jed, ku ktorému sa v súčasnosti legálnym spôsobom dostať nedá. Ak ho má niekto doma zakúpený pred rokmi, môže to znamenať problém.

"Každý u koho sa nájde, je podozrivý zo spáchania trestného činu. Jeho používanie je zakázané od roku 2008 v celej Európskej únii," vysvetľuje Lukáč.

Zároveň upozorňuje, že ten, kto kladie otrávené návnady, nemá istotu, kto sa k nim dostane. Obeťou tak môže byť i človek.

"Polícia v Snine prijala oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu poškodzovania cudzej veci," dodala prešovská krajská hovorkyňa Jana Migaľová.

Finančná odmena

Lara a Nelka sú svetové šampiónky a majiteľ chce urobiť všetko preto, aby zistil, kto ho o ne takmer pripravil.

"Vyplatím 2 500 eur odmeny, keď ma privedú k páchateľovi," uzavrel Staroščák.

Majiteľovi otrávili psov, za informácie ponúka finančnú odmenu, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy