Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vražda Róberta Remiáša: jedna z káuz, ktoré položili Vladimíra Mečiara
Zdielať na
Krimi

Vražda Róberta Remiáša: jedna z káuz, ktoré položili Vladimíra Mečiara

BRATISLAVA / Presne pred dvadsiatimi rokmi, 29. apríla 1996, na križovatke bratislavských ulíc Botanická, Karloveská a Devínska cesta vybuchlo auto s bývalým policajtom Róbertom Remiášom. O jeho smrti dodnes verejnosť´nevie celú pravdu.

Všetko sa začalo únosom Michala Kováča ml. do Rakúska. Svedkom jeho zavlečenia bol Oskar Fegyveres, pracovník SIS a blízky priateľ Róberta Remiáša. V rámci Slovenskej informačnej služby bol Fegyveres nasadený na sledovanie prezidentovho syna. Napokon sa rozhodol o účasti SIS na únose vypovedať pred vyšetrovateľom.

Tajná služba chcela Fegyveresa navždy umlčať, preto musel po svojej výpovedi musel zo Slovenska utiecť. Jeho spojkou so slovenskom sa stal Róbert Remiáš. SIS Remiáša sledovala, aby zistila, kde sa Fegyveres ukrýva. "Keďže on Oskara chránil, zabili jeho, aby Oskara zastrašili a on nevypovedal," hovorí Remiášova matka Anna.

Obvinený Lexa

V roku 1999 obvinili Imricha Oláha a Jozefa Roháča, že vyrobili a umiestnili nástražný výbušný systém do Remiášovho auta. O tri roky neskôr obvinili aj bývalého šéfa SIS Ivana Lexu, že si, ako sa vyjadril vtedajší minister vnútra Vladimír Palko, vraždu Remiáša objednal u vtedajšieho bossa podsvetia Miroslava Sýkoru. Trestné stíhanie Lexu prerušili v marci 2008 pre spochybnené výpovede svedkov. Odvtedy prípad stál.

Po dvadsiatich rokoch sa objavili nové skutočnosti, ktoré môžu pomôcť vypátrať páchateľa. "Obnovilo sa to preto, lebo o vražde Remiáša sa rozhodli hovoriť mafiáni, ktorí už dne nemajú čo stratiť," povedal poslanec Ján Budaj.

"V terajšej fáze vyšetrovania nie je možné bližšie informovať o stave obnoveného vyšetrovania. Dodnes nebola obvinená v tejto súvislosti žiadna osoba," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Ján Budaj zrejme myslel Mikuláša Černáka. Ten vo svojej knihe uviedol, že únos Kováča si objednal sám predseda vlády.

Táraji a prďúsi

Vladimír Mečiar to poprel niekoľkokrát a svojho času sa pre televíziu Luna vyjadril k únosu prezidentovho syna takto: "Keby som ho bol vymyslel, nebol by taký spackaný. Ani som ho nevymyslel, ani nezorganizoval. Škoda."

"Žiadne ovplyvňovanie, žiadne objednávanie vraždy nebolo. Rozhodol o tom ten, kto je oprávnený rozhodnúť. Ostatní ste pre mňa gágaji, táraji a pre mňa prďúsi," reagoval Mečiar v roku 2006, keď parlament chcel po niekoľkýkrát zrušiť jeho amnestie.

Tie bránia vyšetreniu únosu Michala Kováča ml. a tým aj odhaleniu celej pravdy o Remiášovej vražde.

Pozrite si analýzu Novín o 17ej:

Nové informácie

Polícia bude naďalej pokračovať vo vyšetrovaní smrti Róberta Remiáša, napriek tomu, že odvtedy uplynulo už 20 rokov. Ako vysvetlil policajný prezident Tibor Gašpar, v prípade trestného stíhania môže premlčacia doba spočívať, prípadne sa môže prerušiť.

Spočívanie trestného stíhania funguje podľa Gašpara "ako stopky" to znamená, že v jednom momente sa môže zastaviť a po obnovení sa započíta už uplynutý čas.

V prípade prerušenia trestného stíhania sa následne celá lehota začne počítať nanovo. Na aplikáciu oboch týchto postupov je však podľa neho potrebné splniť zákonné podmienky.

Policajti podľa Gašpara od februára tohto roku preverujú v prípade nové informácie, zatiaľ však nevzniesli nijaké nové obvinenie a neobnovili trestné stíhanie.

Téme sa venuje redaktor Dalibor Skladan:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy