Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Dvadsať rokov po. Vražda Róberta Remiáša zostáva nepotrestaná
Zdielať na
Krimi

Dvadsať rokov po. Vražda Róberta Remiáša zostáva nepotrestaná

BRATISLAVA / Polícia má posledné hodiny na to, aby objasnila vraždu Róberta Remiáša spred dvadsiatich rokov. V piatok s najväčšou pravdepodobnosťou uplynie premlčacia lehota, po ktorej už nebude možné páchateľov stíhať. Zhodujú sa na tom viacerí odborníci.

Expolicajt Róbert Remiáš zomrel po výbuchu auta v bratislavskej Karlovej Vsi. Bol kamarátom korunného svedka Oskara Fegyveresa v prípade zavlečenia syna bývalého prezidenta Michala Kováča do Rakúska.

"Slovenská informačná služba vedela, že Remiáš hrá dôležitú úlohu v tom, aby Fegyveres dokázal existovať v zahraničí, lebo zle znášal izoláciu," hovorí bývalý šéf rozviedky SIS Igor Cibula. 

Spolupráca s organizovaným zločinom

Fegyveres sa najprv ukrýval v Maďarsku, neskôr sa presunul do Švajčiarska. Remiáš bol jeho spojkou, cez ktorú sa k nemu Slovenská informačná služba snažila dostať.

Podľa bývalého šéfa rozviedky určité štruktúry SIS spolupracovali s organizovaným zločinom, čo nebýva v praxi tajných služieb ojedinelým zvykom. "Jeho sledovanie využili ľudia z mimobratislavského zločineckého prostredia," dodáva Cibula.

Remiáš bol opatrný

Róbert Remiáš vraj vedel, že ho sledujú a bol mimoriadne opatrný. Bývalý vyšetrovateľ zavlečenia spomína, že Remiáš s Fegyveresom boli kedysi kolegovia na polícii a obaja chceli pracovať v tajnej službe.

"Od Oskara Fegyveresa som vedel, že to bol jeho veľmi dobrý priateľ, ktorý mu zabezpečoval určité potreby, kým sa ukrýval," hovorí bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok.

Podľa bývalého vyšetrovateľa, v súčasnosti advokáta, práve tam je potrebné hľadať motív vraždy. "Slovenská informačná služba sa snažila, aby sa Fegyveres vrátil a zmenil svoju pôvodnú výpoveď z čias, keď som ho vypočúval," tvrdí Vačok.

Kríž na mieste výbuchu auta Róberta Remiáša:

SITA

Nepotrestaná...

Vražda Róberta Remiáša spred dvadsiatich rokov zostane s najväčšou pravdepodobnosťou nepotrestaná. "Po uplynutí dvadsiatich rokov bude možné stíhať iba takých páchateľov, voči ktorým už bolo predtým vznesené obvinenie," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Z vraždy v minulosti obvinili Imricha Oláha a Jozefa Roháča, hoci sa neskôr preukázalo, že skutok nespáchali. Vyšetrovanie kauzy, ktoré zatienilo vládu Vladimíra Mečiara, bolo prerušené pred ôsmimi rokmi.

Nové skutočnosti

Národná kriminálna agentúra začiatkom mesiaca potvrdila, že najavo vyšli nové skutočnosti. V piatok by sa mal k prípadu vyjadriť policajný prezident. "Za tých dvadsať rokov sa nenašlo dostatok politickej vôle, aby sa tento prípad vyšetril," myslí si bývalý šéf rozviedky SIS Igor Cibula.

"Väčšinou je tam objednávateľ, prípadne viaceré medzistupne a vykonávateľ," uviedol Peter Vačok.

Pozrite si reportáž Dalibora Skladana:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy