Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Dôchodkyňu oklamali prefíkaní podvodníci, prišla o tisíce eur
Zdielať na

Dôchodkyňu oklamali prefíkaní podvodníci, prišla o tisíce eur

NEDED / Manželia z Nededu (okres Šaľa) majú doma pevnú linku už len zo zotrvačnosti. S blízkymi komunikujú zvyčajne cez mobil. Keď v sobotu zazvonil klasický telefón, zdvihla ho Helena. Hlas na druhej strane jej tvrdil, že je jej vnuk, zbili ho mafiáni a potrebuje peniaze.

"Niekoľkokrát som sa pýtala, že kto tam je, že dobre nepočujem. Tvrdil, že vnuk je v Amerike, preto nepočujem dobre," hovorí podvedená dôchodkyňa.

Vzlykajúci hlas na druhej strane linky sa predstavil ako Tomáš a zrazu pripomínal hlas vnuka, ktorý žije v susednej dedine.

"Začal plakať, hovoril, že ho veľmi zbili a pustia ho, keď dá peniaze," spomína Helena.

Siahli na úspory

Nespočetne veľakrát videli i počuli o podvodníkoch, ktorí od dôchodcov vylákali peniaze. Hrozný stres ich napriek opatrnosti primäl, aby siahli na úspory, ktoré mali odložené na opravu kúrenia.

"Povedala som mu, že nech príde, že jemu peniaze dám. On tvrdil, že ho nepustia, ale pošle kamaráta. Dodal, že mu zobrali mobil a keď mu budem volať, tak to zdvihnú oni a potom ho ešte zbijú," dodáva dôchodkyňa.

Údajný kamarát Zoltán nešiel dovnútra. Čakal na ulici, keď mu ustráchaná a uplakaná žena priniesla peniaze. Následne si sadol do čierneho auta vedľa šoféra a odišli.

Vnuk sedel doma

To, že išlo o podvodníkov, ktorí dôchodkyňu oslovoval rovnako, ako jej vnuk, zistili o dve hodiny. Keď sa nehlásil, so strachom sa rozhodli mu zavolať.

"Pýtala sa ma, či ma už pustili. Nechápal som, pretože som sedel doma a oni sa báli zavolať," hovorí vnuk podvedenej dôchodkyne.

"Potom mi už bolo zle. Keby sme mali veľa peňazí, ale nemáme. Roky som šetrila, nikto o tom nevedel," dodáva Helena.

Tisíce eur

Po maďarsky hovoriaci podvodníci, po ktorých už pátra polícia, zneužili prirodzený strach dôchodcov o svojich blízkych. Bez námahy prišli k 6 000 eurám.

"Dostala taký šok. Bola by schopná hocičoho," dodáva vnuk. "Keď už aj peniaze nebudú, ale aby ich chytili," praje si okradnutá dôchodkyňa. 

Dôchodkyňu oklamali prefíkaní podvodníci, prišla o tisíce eur, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy