Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Za necelý mesiac zahynulo 10 chodcov, vrátane mladej matky dvoch detí
Zdielať na
Krimi

Za necelý mesiac zahynulo 10 chodcov, vrátane mladej matky dvoch detí

BRATISLAVA / Od začiatku januára zomrelo na našich cestách o päť osôb menej ako za rovnaké obdobie minulý rok. Za 25 dní prišlo o život desať chodcov. Väčšina zahynula vinou vodičov.

Šesť z usmrtených chodcov za tento mesiac zomrelo cudzím zavinením. Buď sa vodiči nevenovali riadeniu, alebo nedali chodcom prednosť.

V polovici mesiaca len v hlavnom meste v priebehu niekoľkých hodín vodiči zrazili troch chodcov. V bratislavskej Dúbravke prišla o život 47-ročná žena, ktorá prechádzala po priechode pre chodcov. O pár hodín neskôr v centre mesta zrazil opitý vodič 41-ročnú ženu.

"Prechádzal som okolo, pani som ešte púšťal na priechode, išla pomalšie. Keď som prešiel, tak som videl pána, ako prebehol a nedobrzdil na červenú," opisuje svedok.

Žena skončila s poraneniami celého tela v nemocnici.

Nevideli ich

O dva dni neskôr zomrela v obci Čajkov 27-ročná matka dvoch detí. Tridsaťročný vodič ju nemal šancu vidieť, keďže kráčala po ceste v tmavom oblečení a bola hustá hmla. Žena nemala na sebe žiadne reflexné prvky.  

"Vlastným zavinením boli usmrtení štyria chodci. Príčinou bola neopatrnosť chodcov idúcich po krajnici alebo okraji vozovky, a tiež neopatrnosť pri prechádzaní cez cestu," informoval hovorca Prezídia policajného zboru Martin Wäldl.

Prechádzanie cez frekventovanú cestu mimo priechodu pre chodcov sa stalo osudným pre 74-ročného dôchodcu v Nitre. Vodič donáškovej služby si chodca neskoro všimol. Muž po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol.   

"Polícia opakovane apeluje na chodcov, aby dodržiavali pravidlá cestnej premávky za účelom ochrany vlastného života a zdravia," vyzýva Wäldl.

Nepodceňujte reflexné prvky

Aby ste boli lepšie viditeľní nepodceňujte používanie reflexných prvkov na oblečení, snažte sa prechádzať cez cestu po priechode pre chodcov a ak nie, tak sa poriadne presvedčte, či môžete bezpečne prejsť na druhú stranu. Neriskujte, nepreliezajte zábradlia a vyhýbajte sa rizikovým úsekom.

"Polícia zároveň vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa na cestách správali disciplinovane, ohľaduplne, plne sa venovali vedeniu vozidla, sledovali situáciu v cestnej premávke a dodržiavali dopravné predpisy," dodáva Wäldl.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy