Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Auto zhorelo pri dobíjaní batérie do tla. Bezpečnosť zaistí niekoľko pravidiel
Zdielať na

Auto zhorelo pri dobíjaní batérie do tla. Bezpečnosť zaistí niekoľko pravidiel

MALACKY / Muž si chcel v garáži v Záhorskej vsi dobiť batériu, ale jeho oktávia mu zhorela do tla. Hasiči museli chrániť aj vedľajší dom. Aby ste podobným katastrofám predišli, stačí dodržiavať základné pravidlá.

Majiteľ auta spozoroval plamene cez zatvorenú bránu garáže. Okamžite zavolal hasičov.

Do ich príchodu sa oheň snažil uhasiť sám, ale neúspešne. Auto odstavené v samostatne stojacej garáži zhorelo do tla. Značne poškodená zostala aj garáž.

"Požiar bol v treťom štádiu horenia, kde hrozil prenos na blízky rodinný dom. Po príchode likvidovali požiar automobilu a zároveň zabezpečovali aby sa požiar nepreniesol na dom," hovorí riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Malackách Juraj Slovinský.

Ako sa vyhnúť katastrofe

Hasičom sa plamene podarilo zakrátko dostať pod kontrolu. Presnú príčinu požiaru vyšetrujú.

"Predbežná príčina je elektrický skrat," informoval Slovinský.

Ten pravdepodobne vznikol od nabíjačky, ktorou majiteľ práve dobíjal akumulátor. Odborník radí, nepoužívajte na nabíjanie akumulátora podomácky vyrobený aparát.

Pri zapájaní nabíjačky na batériu sa uistite, aby ste správne zapojili póly.

Na batérii nešetrite

"Je vhodné pred použitím akejkoľvek, aj profesionálnej, autonabíjačky skontrolovať izoláciu na kabeláži," zdôrazňuje vedúci servisu Róbert Gerši.

To pre prípad, či nie je niekde preseknutá. Veľké riziko vzniku skratu počas dobíjania akumulátora hrozí v prípade, ak nedostatočne dopnete kliešte k batérií a tie sa potom odpoja. Najideálnejšie je batériu dobíjať mimo vozidla a nenechávať ju bez dohľadu.

"Ak je autobatéria staršieho dáta, určite by som investoval do novej," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy