Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Michala, ktorý zomrel v Británii, matka nemôže pochovať. Pre tvrdé pravidlá
Zdielať na

Michala, ktorý zomrel v Británii, matka nemôže pochovať. Pre tvrdé pravidlá

HUMENNÉ/MANCHESTER / Vo Veľkej Británii si skokom pod kamión siahol na život mladý muž z Humenného. Policajti na jeho tele našli napísané meno a adresu ženy z Humenného. Po týždňoch vyšetrovania Magdaléna zistila, že telo patrí jej synovi

Magdaléna svojho syna nemôže pochovať ani po mesiaci. Veľká Británia má podľa skúseností pohrebných služieb jedny z najprísnejších pravidiel. Na každý úkon s nebohým musia robiť špeciálny certifikát.

"Zomrel nejaký muž v anglickom Manchestri. Na jeho tele bola napísaná moja a exmanželova adresa," uviedla mladíkova matka Magdaléna.

Policajti ju kontaktovali ešte pred tromi týždňami. Vtedy nikto netušil, že muž, ktorý si v Anglicku siahol na život, je jej syn.

List na rozlúčku

V spolupráci s políciou sa obrátili na Interpol. Nebohý mal pri sebe doklady inej osoby. "Zanechal list na rozlúčku a skočil pod kamión. Psychicky to nezvládol, že je ďaleko od domova," hovorí Magdaléna.

"Polícia v Humennom vec na základe žiadosti Interpolu preverila. Výsledky následne oznámila Národnej ústredni Interpolu," uviedla policajná hovorkyňa Jana Migaľová.

"V škole sa mi začali vysmievať, pretože som bol tučný. Mal som jedného  kamaráta, ktorý ma dennodenne šikanoval. Často som kvôli nemu plakal a zároveň to bol môj najlepší kamarát," cituje matka z listu na rozlúčku.

Hoci od tragédie prešli už tri týždne, Magdaléna svojho syna pochovať nemôže.

Tvrdé pravidlá Británie

Skúsenosti pohrebných služieb sú také, že ak by muž prišiel o živote v inom štáte ako Veľká Británia, zrejme by už bol dávno pochovaný doma. Veľká Británia má totiž iné pravidlá.

"Na každý jeden úkon sa musí urobiť certifikát," hovorí Stanislav Schlimbach zo spoločnosti Pohrebné služby.

Matka Michala je zúfalá, nemá peniaze. "Prvotná informácia z ambasády bola, že za prevoz to sú tri až štyri tisíce libier. Chcem poprosiť kompetentných, aby som už mala syna doma. Aby mal vlastný pokoj," dodáva matka.

Podľa Stanislava Schlimbacha je možné, že na telo syna bude čakať ešte týždne. "Mali sme aj prípady, čo sme po telo išli až po mesiaci a pol," hovorí.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy