Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Sudcovia v kauze šéfa vydieračskej skupiny Štvrteckého nepochybili
Zdielať na
Krimi

Sudcovia v kauze šéfa vydieračskej skupiny Štvrteckého nepochybili

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / V prípade prepustenia šéfa vydieračskej skupiny Miroslava Štvrteckého sudcovia nepochybili. Súdna rada preskúmala podklady ku kauze, v ktorej sa Štvrtecký dostal na slobodu. Materiál zobrali na vedomie, no chybu sudcov nenašli.

Podklady ku kauze si vyžiadala Súdna rada Slovenskej republiky a informácie zobrala na vedomie. Predsedníčka rady Jana Bajánková vyhlásila, že v tejto kauze sudcovia zákon neporušili.

Z podkladov, ktoré mala rada k dispozícii vyplýva, že spis sedem dní putoval z Najvyššieho súdu na Špecializovaný trestný súd. "Ako je to možné, nie je otázka na mňa," zdôraznila Bajánková.

"Neskúmali sme postupnosť krokov administratívneho personálu. Otázka porušenia pracovných povinností zo strany administratívneho personálu nie je v kompetencii súdnej rady. Zo záverov ale vyplýva, že chybu spravil administratívny personál," dodala.

Novela trestného poriadku

Po kauze sa najvyšší predstavitelia justície rozhodli pre novelu trestného poriadku, aby sa podobný prípad už neopakoval.

Ministerstvo spravodlivosti upraví aj vyhlášku o Spravovacom a kancelárskom poriadku pre okresné súdy, krajské súdy, Špecializovaný trestný súd a vojenské súdy.

K organizačným opatreniam, ktoré majú zabrániť takejto situácii, pristúpili aj na najvyššom súde a Špecializovanom trestnom súde. 

Na slobode

Miroslav Štvrtecký bol za vydieranie právoplatne odsúdený na 24 rokov vo väznici s maximálnym stupňom stráženia, deväť rokov si už odsedel. Požiadal o obnovu konania, čomu Špecializovaný trestný súd 15. júna vyhovel. On sa odvolal, a tak o obnove konania rozhodoval senát najvyššieho súdu. Aj ten na základe nálezu ústavného súdu musel povoliť obnovu konania.

Po rozhodnutí o povolení obnovy konania ale nebolo neodkladne rozhodnuté o jeho vzatí či nevzatí do väzby. Proti rozhodnutiu o väzbe z 23. júla sa Štvrtecký odvolal a senát najvyššieho súdu ho prepustil z väzby.

Špecializovaný trestný súd mu 29. septembra vymeral 21 rokov väzenia. Rozsudok ešte nie je právoplatný, Štvrtecký sa proti nemu na mieste odvolal, odvolanie podal aj prokurátor. Rozhodovať teda bude najvyšší súd a na jeho verdikt čaká Štvrtecký na slobode.

Zdielať na

Najčítanejšie správy