Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na sneh sa treba pripraviť. So zimnými pneumatikami neotáľajte
Zdielať na

Na sneh sa treba pripraviť. So zimnými pneumatikami neotáľajte

BRATISLAVA / V severných okresoch sa v pondelok museli vodiči popasovať so snehom. Aby šoféri podobným problémom predišli, je lepšie svoje auto na zimu a sneh pripraviť.

Počasie je stále sychravejšie. Na niektorých miestach až zimné. Dôležité pre vodičov je nielen zamerať sa na správny spôsob jazdy, ale i výbavu auta.

Polícia upozorňuje šoférov, ktorí sa chystajú do severných častí stredného a východného Slovenska, aby jazdili s autami na zimných pneumatikách.

"Zákon hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič osobného auta môže takéto vozidlo použiť v cestnej premávke len ak má na všetkých nápravách zimné pneumatiky," konštatuje hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Zimná výbava

Je najvyšší čas vymeniť letnú výbavu za zimnú. V kufri aura by nemali chýbať škrabky, lopatky a pokiaľ sa chystáte do horských oblastí i reťaze.

"Nákladné autá a autobusy musia byť vybavené zimnými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav v čase od 15. novembra do 31. marca," dodáva Baloghová.

Predpoveď počasia

Ak je na ceste súvislá vrstva snehu alebo ľadu, musia mať zimné gumy už všetky autá.

"Tí zodpovednejší sa prezúvajú už v týchto dňoch. Odporúčam prezuť vozidlo na zimné hlavne tým, ktorí jazdia v noci alebo dlhšie trasy. Nedoporučujem jazdiť na pneumatikách, ktoré majú nižší dezén ako 4 milimetre, prípadne sú príliš staré," hovorí vedúci servisu Róbert Gerši.

Predpoveď počasia na najbližšie dni až týždne ale nehlási ešte zimu. "Predpokladám, že sa to nebude zhoršovať, skôr naopak. Sneh sa roztopí. Denné teploty budú 15 až 20 stupňov. Dôležité sú nočné. Na severe by malo byť nad nulou. Ak klesne na mínus 1, môže sa šmýkať," ozrejmuje meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

S prezutím auta netreba váhať, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy