Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Turisti v Slovenskom raji podcenili situáciu, ratovali ich horskí záchranári
Zdielať na
Krimi

Turisti v Slovenskom raji podcenili situáciu, ratovali ich horskí záchranári

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Horskí záchranári v Slovenskom raji mali v sobotu plné ruky práce. Pomáhali turistom, ktorí podcenili situáciu a na túre ich zastihla tma.

Záchranárov Horskej záchrannej služby požiadali v sobotu večer o pomoc maďarskí turisti, ktorých zastihla tma na rázcestí Biskupské chyžky nad tiesňavou Veľký Kyseľ v Slovenskom raji.

Turisti nemali pri sebe žiadne svietidlá. Záchranári päťčlennú skupinu transportovali terénnym vozidlom na Hrabušickú pílu, odkiaľ už pokračovali vlastným autom.

Nedostatočné vybavenie

Horskí záchranári pomáhali turistom aj v piatok večer. O pomoc ich požiadala poľská turistka, ktorá sa nachádzala spolu s ďalšími deviatimi ľuďmi v oblasti Prielomu Hornádu v Slovenskom raji.

Turisti boli v horách po prvýkrát a nemali dostatočné vybavenie. Chýbalo im svietidlo a po zotmení zablúdili. Turistom odišli na pomoc dvaja záchranári HZS zo Slovenského raja. Našli ich približne 200 metrov za Lanovou lávkou.

Náročný zostup

Zostup s turistami bol náročný, niektorí menej skúsení sa báli zostupovať po technických zariadeniach, preto ich záchranári museli istiť. Po príchode na Letanovský mlyn ich záchranári previezli do Hrabušíc, kde boli ubytovaní.

V Slovenskom raji prebehla pred nedávnom rozsiahla pátracia akcia po nezvestnom dôchodcovi. Hľadali ho policajti, horskí záchranári aj armáda. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy