Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Chránené vtáky na južnom Slovensku hynú v kŕčoch, niekto ich trávi
Zdielať na

Chránené vtáky na južnom Slovensku hynú v kŕčoch, niekto ich trávi

TRNAVA / Desiatky orlov, sokolov či myšiakov lesných hynú po konzumácii otrávených návnad. Niekto ich cielene rozkladá najmä v poľovníckych revíroch. Kým ochranári sú presvedčení, že ide o trestný čin pytliactva, polícia prípad rieši ako porušovanie ochrany živočíchov.

V poslednom období sa roztrhlo vrece s prípadmi trávenia chránených druhov živočíchov. Naposledy našli troch uhynutých myšiakov lesných ochranári v poľovníckom revíri obce Baloň (okr. Dunajská Streda) a vedľa nich aj otrávené návnady.

"Niektorí ľudia ho nenávidia a kladú mu za vinu, že vraj loví zajace, bažanty. To je samozrejme v rozpore s vedeckými poznatkami," tvrdí zoológ zo štátnej ochrany prírody Jozef Chauko.

"Je to karbofuran. To sú tu také kryštáliky jedu. Je to krásne vidieť na návnade," pokračuje.

Karbofuran je toxický jed, ktorý vyradí centrálnu nervovú sústavu z činnosti a zvieratá po jeho požití hynú v hrozných kŕčoch dlhé minúty.

"Na myšiakoch je vidieť, že majú zaťaté pazúry, väčšinou sa vyvrátia na chrbát. To sú jednoznačné známky, že došlo k otrave," vysvetľuje zoológ.

Trestný čin?

Neraz si takýmto spôsobom "vybavujú účty" s dravcami poľovníci. Tentoraz sa však tvárili prekvapene aj oni. Polícia na miesto zavolala aj miestneho poľovného hospodára.

"Prekvapený bol. Obzeral si to a vravel, že sa s tým nestretol. Dokonca povedal, že oni majú to pole ako výcvikové pole pre psy," opísal stretnutie s poľovným hospodárom Ervín Hapl z ochrany dravcov na slovensku.

Spoločenská hodnota myšiaka lesného je vyčíslená na 1400 eur a len v tomto jednom prípade sa tak výška škody vyšplhala na viac ako štyritisíc eur.

"V súvislosti s úhynom dravých vtákov polícia vedie vyšetrovanie vo veci prečinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov," informovala trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

Zoológ s tým nesúhlasí. "Tu je podozrenie zo spáchania trestného činu pytliactva. Toto je nedovolený spôsob lovu živočíchov a je zákonom zakázaný, dokonca aj poľovníckym zákonom," dodal Chauko. 

Pozrite si reportáž:

Upozornenie: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých divákov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy