Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pašeráci zabalili koku do škatuliek čaju, polícia zabavila 27 ton
Zdielať na
Krimi

Pašeráci zabalili koku do škatuliek čaju, polícia zabavila 27 ton

SUCRE / Bolívijskí colníci si preverili zásielku čaju, ktorá mala 27 ton. Po preskúmaní zistili, že ide o listy koky, ktorá slúži na výrobu kokaínu. Ak by sa pašerákom misia podarila, zarobili by neuveriteľných 90 miliónov dolárov.

Drogu sa z Bolívie snažili prepašovať v škatuľkách čaju maté. Do nich zbalili 27 ton sušených listov koky. Ich plán im ale nevyšiel.

"Je to prvýkrát, čo úrady zadržali takéto obrovské množstvo. Cieľom mal byť Libanon," uviedol bolívijský minister vnútra Hugo Moldiz.

Do krajiny na Blízkom východe chceli drogu pašeráci dostať cez Chile. Koka mala hodnotu približne 350 tisíc dolárov. Ak by ju použili na výrobu kokaínu, zarobili by oveľa viac.

"Ich zisk by mohol byť približne 90 miliónov dolárov," dodal Moldiz.

Výnimka v Andách

Koka je do zoznamu zakázaných omamných látok zapísaná od roku 1961. Organizácia Spojených národov ale udelila výnimku pre ľudí v andskej oblasti, kde je žuvanie rastliny a pitie čaju tradícia.

Potomkovia Indov ju používajú ako liek na doplnenie energie či boj s výškovou chorobou. Distribuovať rastlinu za hranice je ale trestný čin.

Koka v škatuľkách od čaju maté:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy