Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pátranie po horolezcoch pokračuje. Záchranári špekulujú o lavíne
Zdielať na

Pátranie po horolezcoch pokračuje. Záchranári špekulujú o lavíne

VYSOKÉ TATRY / Záchranári po oboch stranách Vysokých Tatier už druhý deň intenzívne pátrajú po dvoch nezvestných horolezcoch. Skúsených turistov sa stále nepodarilo nájsť a objavili sa aj informácie, ktoré naznačujú, že ich zasypala lavína.

Dvaja horolezci sa vybrali ešte v sobotu na poľský vrch Zawrat vo Vysokých Tatrách. Naposledy sa ozvali svojej rodine približne okolo pol druhej v ten istý deň.

"Rodina nás upovedomila o tom, že nielenže s nimi nie sú v kontakte, ale ani sa v sobotu nevrátili domov, ako plánovali," informoval záchranár Andrzej Maciata.

Jeden z horolezcov sa snažil dovolať príbuznej. Tá telefón nepočula a keď mu volala o štyridsať minút neskôr, už nedvíhal.

Na pátranie po stratených turistoch použili poliaci vrtuľník. Ten na vytipované miesta celý deň vozil záchranárov.

Na parkovisku v doline, odkiaľ skúsení horolezci vyrážali, našli iba ich zaparkované auto. Keďže sa pohybovali v hraničnom pásme do pátrania sa zapojila aj slovenská Horská služba.

"Odišli na pátranie dvaja psovodi plus traja záchranári. Pátrali v Tichej doline, ale bezvýsledne," vyhlásil Ján Kušniarik z Horskej záchrannej služby Tatry.

Ihla v kope sena

Poliakom výrazne v pátraní pomohli fotografie, ktoré krátko pred zmiznutím turistov odfotila náhodná okoloidúca.

Záchranári sa zamerali i na oblasť, kde spadli lavíny. "V Pustej doline veľmi dôkladne prehľadávame tri lavíny. Podľa fotiek sa vybrali práve tou trasou, takže sa na ňu sústredime," potvrdil Maciata.

Príbuzmní stále veria, že sú nažive. "Možno sa stihli schovať za veľký kameň, lavína ich zasypala a teraz čakajú na záchranu," dúfa príbuzná jedného z nezvestných.

Záchranári museli pre tmu pátranie prerušiť. Pokračovať v ňom budú pravdepodobne v utorok ráno. Problémom je, že stratení horolezci môžu byť prakticky kdekoľvek.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy