Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Dva vlaky na jednej koľaji, obvinili výpravcu
Zdielať na

Dva vlaky na jednej koľaji, obvinili výpravcu

KRIVÁŇ / Vlaky pustil na rovnakú koľaj. Polícia tvrdí, že chybu urobil výpravca. Ide prípad z novembra minulého roka, ktorý sa stal na železničnej stanici v Kriváni. Rýchlik s 200 ľudmi vtedy zastavil asi 20 metrov od vlaku, ktorý stál na stanici na rovnakej koľaji.

Dva oprotiidúce vlaky sa ocitli od seba v asi dvadsať metrovej vzdialenosti. V rýchliku bolo v tom čase 200 cestujúcich. "Takéto prípady sú skutočne výnimočné a stávajú sa ojedinele," myslí si hovorkyňa ŽSR Martin Pavlíková.

Výpravcova chyba

Rušňovodič z rýchlika si chybu našťastie všimol, že je na nesprávnej koľaji a bezpečne zastavil skôr ako mohlo dôjsť k nešťastiu. Polícia rozbehla vyšetrovanie, chybu mal urobiť výpravca, ktorý vlaky pustil na jednu koľaj.

"Obvinený nedodržal povinnosti vyplývajúce z jeho pozície pri obsluhe zabezpečovacieho zariadenia," tvrdí hovorkyňa policajného zboru Mária Faltániová.

Je iba nešťastná zhoda náhod, že v tom čase nefungovalo v Kriváni ani takzvané zabezpečovacie zariadenie. Krátko pred týmto incidentom totiž zlodeji ukradli prepojovacie laná. Podľa železničiarov by funkčné zariadenie včas upozornilo na hroziace nebezpečenstvo.

Všeobecné ohrozenie

"V tomto konkrétnom prípade k tomu ešte prispelo nefunkčné zabezpečovacie zariadenie, ktoré bolo dôsledkom odcudzenej súčiastky," tvrdí Pavlíková.

Pre chybu, ktorú mal urobiť 42-ročný výpravca teraz čelí obvineniu za všeobecné ohrozenie. Našťastie sa nikto nezranil, no vlaky meškali viac ako 300 minút.

Na mieste bola redaktorka Katarína Kováčiková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy