Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kriminalita klesla, chvália sa policajti a Kaliňák
Zdielať na

Kriminalita klesla, chvália sa policajti a Kaliňák

BRATISLAVA / Slovenská polícia bilancovala minulý rok z hľadiska kriminality. Minister vnútra Robert Kaliňák vyhlásil, že ten minulý bol pre Slovensko najbezpečnejší od roku 1993.

"Ja by som si na úvod dovolil konštatovať, že Slovensko má za sebou najbezpečnejší rok od vzniku Slovenskej republiky," uviedol Kaliňák.

Minister sa svojím tvrdením opiera o štatistiky počtu trestných činov ov roku 1993. Celková kriminalita má klesajúcu tendenciu.

Za rok 2015 eviduje polícia 72 vrážd. Mnohé i staršieho dáta, ale NAKA ich objavila až minulý rok. Vlani teda došlo k 54 vraždám, objasnilo za 51. Najčastejšími príčinami boli zlé susedské vzťahy prípadne rodinné problémy.

Menej lúpeží

Polícia zaznamenali i pokles lúpeží. Tých bolo o 156 menej ako rok predtým. Zo 680 prípadov mali najväčší podiel lúpeže pouličné.

"Väčšinou ide o mladistvých, ktorí sú zo slabších rodín," dodal Milan Lučanský, 1. viceprezident Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky.

Pod vplyvom alkoholu spáchalo trestný čin vyše 16 percent páchateľov. Vlani došlo k 26 prepadom bánk, z ktorých polícia objasnila polovicu.

Automobily sa kradnú najmä v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. "Škodu, ktorú spôsobili páchatelia celkovou trestnou činnosťou, počítame na 489 166 000 eur," uviedol Tibor Gašpar, prezident Prezídia Policajného zboru.

Pozrite si úspechy slovenskej polície za rok 2014:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy