Zatiahnuté, dážď
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V utorok sa začína najočakávanejší súdny proces so sýkorovcami
Zdielať na

V utorok sa začína najočakávanejší súdny proces so sýkorovcami

BRATISLAVA / Viacerí údajní členovia zločineckej skupiny sýkorovcov sa podľa prokuratúry budú v utorok zodpovedať za šesť vrážd v podsvetí z konca 90-tych rokov. Medzi nimi sú aj popravy bratov Diničovcov, či Romana Deáka.

Eduarda Diniča rozmetala nálož v máji roku 1998, keď odchádzal z tenisových kurtov na bratislavských Zlatých pieskoch. Jeho brata Róberta Diniča aj s ochrankárom o pár mesiacov na to rozstrielali na  Dlhých dieloch.

O rok nasledovala vražda Romana Deáka v Dúbravke. Podľa obžaloby majú viaceré vraždy z 90-tych rokov na svedomí členovia zločineckej skupiny pod vedením Róberta Lališa, prezývaného Kýbel, ktorý je na úteku.

Špecialista na nálože

"Tieto osoby sú obvinené aj za iné vraždy, ktoré spáchali ako členovia skupiny "sýkorovcov"," informovala vtedajšia hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Pred súd do Banskej Bystrice pred mieri aj Jozef Roháč. Toho priviezla eskorta z Maďarska, kde je súdený za iné vraždy. Roháč mal podľa vyšetrovania sýkorovcom pri popravách pomáhať, najmä ako špecialista na nálože. 

V procese figuruje aj Marek Trajter. Podnikateľ, ktorého polícia viní z objednávky spomínanej vraždy Deáka, vymenil po deportácii horúce Seychely za väzobnú celu. 

Odsúdený Fejer

"Obžalovaných je 7 osôb zo založenia a podporovania zločineckej skupiny, z trestných činov vraždy, všeobecného ohrozenia, podvodu a ublíženia na zdraví," povedala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková.

Prvým odsúdeným členom zločineckej skupiny sýkorovcov je Jurij Fejer, ktorý spolupracoval s políciou, bol vylúčený na samostatné konanie. Vo svojich výpovediach opísal mafiánske vraždy, priznal na nich účasť, ako aj členstvo v zločineckej skupine. V októbri uzavrel dohodu o vine a treste.

Fejer si už odpykáva 20-ročný trest a na pojednávaní v Banskej Bystrici  by mal vypovedať proti svojim komplicom ako spolupracujúci svedok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy