Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovákom kradnú na Ukrajine značky, pripevniť ich však nemôžu
Zdielať na

Slovákom kradnú na Ukrajine značky, pripevniť ich však nemôžu

UBĽA / Vydieranie na Ukrajine zažili na vlastnej koži viacerí vodiči, vrátane Slováka Ladislava. Najprv im zmizli z auta evidenčné čísla, potom za ne museli zaplatiť výkupné. Odbor poradil, ako sa v takomto prípade brániť.

S autom, ktoré nemá evidenčné čísla cez slovensko-ukrajinskú hranicu neprejdete. A nepomôže vám ani fakt, že vám ich ukradli a vy ste v tom nevinne.

"Štyri dni som bol na Ukrajine. Polícia spolupracuje s mafiou, jednoznačne. Je to medzinárodný škandál," hovorí Ladislav, ktorý sa stal obeťou vydieračov.

"Je smutné , že keď sa slovenskému turistovi stane niečo také na Ukrajine, a on to vie dokázať, že mu to naši colníci a policajti komplikujú," myslí si dopravný konzultant Maroš Palesch.

Značky za 130 eur

Ladislavovi zmizli na Ukrajine z auta značky. Namiesto nich mu vydierači nechali za stieračom papierik s telefónnym číslom. Ako výkupné za čísla si pýtali 130 eur. Podľa odborníka ale zlodejom nejde o slovenské značky.

Odborník radí zariskovať a pred cestou na Ukrajinu evidenčné číslo predsa len pripevniť. "Zanitoval by som značku k nárazníku, lebo to je najpevnejšie," hovorí Palesch.

Naše zákony to však nedovoľujú. Zákon zakazuje pripevnenie značky na aute spôsobom, ktorý by narušil jej celistvosť, napríklad priskrutkovaním.

Ak by Ladislav požiadal o rovnaké číslo, aké mal doteraz, Musel by si riadne priplatiť. Duplikát totiž stojí 132 eur.

"Občan môže požiadať o vydanie duplikátu pôvodnej tabuľky s evidenčným číslom najviac dvakrát, potom sa mu už pridelí nové číslo,"
vysvetlila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Chytili ich

Na reportáž TV JOJ k takýmto krádežiam zareagovali aj mnohí ďalší vodiči. Niektorí napríklad píšu, že na Ukrajine môžete prísť nielen o značky, ale aj o celé auto.

"Keď som prišiel z Ukrajiny, moja prvá cesta smerovala na dopravný inšpektorát, ukázal som doklady, že som bol okradnutý a dali mi nové číslo za 33 eur," opísal Ladislav.

Podľa našich posledných informácii už ukrajinská polícia gang vydieračov rozložila. Podozrivých mužov už obvinili zo zločinov vydierania a krádeže.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy