Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovákom na Ukrajine ukradli značky, nemohli sa vrátiť domov
Zdielať na

Slovákom na Ukrajine ukradli značky, nemohli sa vrátiť domov

SNINA / Na Ukrajine museli niektorí Slováci zaplatiť, aby sa mohli vrátiť domov. Z áut im totiž ukradli evidenčné čísla, bez ktorých by sa cez hranicu nedostali. Za stieračom nechali vydierači iba papierik s telefónnym číslom a odkazom - vy zaplaťte 130 eur, my vám povieme, kde sú značky.

Začína sa to tým, že vám z auta zmiznú evidenčné čísla. Ak ich chcete získať späť, musíte zaplatiť výkupné.

Vydierači majú všetko premyslené - okradnutým vodičom nechávajú za stieračom odkaz - papierik s telefónnym číslom. Ak naň zavoláte, mužský hlas vám dá jasné pokyny: "Dajte dvetisíc hrivien a my vám ukážeme, kde máte ísť po čísla."

"Páchatelia nechali na prednom skle auta, z ktorého vzali značku, telefónne číslo. Neznáma osoba po telefóne vymáhala od ľudí 2000 hrivien za vrátenie značiek," potvrdil riaditeľkriminálnej polície perečínskej oblasti Anatolij Popadič.

Výška výkupného je 2000 hrivien, čo je v prepočte 130 eur.  Peniaze mal Ladislav, ktorého vydierali, odniesť do banky. Vraj až potom mu prezradia, kde si môže značky vyzdvihnúť.

Nenechajte sa zastrašiť!

Naše ministerstvo zahraničných vecí odporúča okamžite kontaktovať ukrajinskú políciu.

"V takom prípade treba kontaktovať ukrajinské policajné orgány, ktoré   vystavia prevozové značky, s ktorými sa potom dostanú späť do Slovenskej republiky," informoval riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Zbytočný papier

Lenže Ladislav tvrdí, že je to oveľa komplikovanejšie. Na svojom aute bez čísel už jazdiť nemôžete. Do úvahy prichádza taxík. Nasledujú dlhé hodiny vybavovania a čakania. Na Ukrajine musel ostať štyri dni.

Na polícii síce Ladislavovi vystavili doklad, no na hranici s ním nepochodil.

"S tým papierom nemôžem nič, nie je na ňom razítko, a nie je napísané krádež,"
povedal.

Po štyroch dňoch sa dočkal správneho dokladu a mohol sa vrátiť domov. Len počas jednej noci ukradli v perečínskom a veľkobereznianskom regióne viac ako 25 zahraničných evidenčných čísel. V priebehu dvoch týždňov tento počet stúpol o ďalších asi dvesto krádeží.

"Zo zločinov krádeže a vydierania polícia podozrieva dvoch mužov vo veku 27 a 29 rokov. V prípade dokázania viny im hrozí väzenie od 3 do 7 rokov," informoval Popadič.

Najčítanejšie správy