Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Začala sa ďalšia vlna odzbrojovania, odovzdajte beztrestne zbrane
Zdielať na
Krimi

Začala sa ďalšia vlna odzbrojovania, odovzdajte beztrestne zbrane

BANSKÁ BYSTRICA / V decembri sa na Slovensku začala už tretia vlna odzbrojovania. Prvé dve zbraňové amnestie ukázali, že ide o správny krok. Slováci tak majú niekoľko mesiacov opäť možnosť odovzdať na polícii zbrane, či strelivo. To všetko samozrejme beztrestne.

Najväčší úspech mala zbraňová amnestia na prelome rokov 2005 a 2006, Slováci odovzdali takmer 3 500 zbraní. Všetky zbrane označia a putujú do zabezpečeného skladu.

Revolvery aj samopaly

Musia však prejsť balistickými skúškami. Experti zisťujú, či nimi nebol spáchaný trestný čin. "V Banskobystrickom kraji občania odovzdali za prvé dva týždne 31 zbraní a 21 kusov streliva. Najviac zbraní občania odovzdali v okresoch Zvolen a Žiar nad Hronom," informuje hovorkyňa policajného zboru Petra Kováčiková.

Na políciu ľudia priniesli už rôzne kúsky. Poľovnícke pušky, historické zbrane pamätajúce si 19. storočie, revolvery, ale aj zakázané zbrane napríklad samopal. V prípade, že nie ste držiteľom zbrojného preukazu a zbraň u vás nájdu, zodpovedať sa môžete aj pred súdom.

Prehľadajte povaly

"Za prvých 9 mesiacov tohto roku bolo súdmi za trestný čin nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami odsúdených 119 osôb," tvrdí hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Oplatí sa tak prehľadať staré povaly. Ak sa balistickými skúškami ukáže, že zbraň je takpovediac čistá, môžete si ju zaregistrovať, či prepísať na niekoho so zbrojným preukazom, inak zbraň prepadne štátu.

Samostatnou kategóriou sú nájdené granáty či nevybuchnuté míny. Extrémom je Banskobystričan, ktorý pred pár rokmi priniesol na políciu muníciu v igelitovej taške.

O podobnom nebezpečenstve vie zrejme svoje aj mladík z Kriváňa, ktorému pred pár dňami podomácky vyrobená výbušnina explodovala rovno v rukách.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy