Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lupič prepadol zlatníctvo so samopalom, môže dostať 15 rokov
Zdielať na

Lupič prepadol zlatníctvo so samopalom, môže dostať 15 rokov

BRATISLAVA / Podnapitý lupič so samopalom prepadol zlatníctvo uprostred centra Bratislavy. Lúpež sa skončila mimoriadne tragicky. Zlatníka lupič zastrelil a jeho ženu ťažko zranil. Päťdesiatdvaročný recidivista z Nového Mesta nad Váhom takmer svoju lúpež dokonal a utiekol, ak by si na schodíku pred zlatníctvom nezlomil členok.

Veľmi emotívny bol začiatok prvého hlavného pojednávania vo veci lúpeže v zlatníctve z januára tohto roku. Lupič vtedy zastrelil zlatníka. Pohľad na lupiča niesla ťažko najmä vdova po zastrelenom zlatníkovi.

Na vlastné oči

Rozália na vlastné oči videla, ako jej 66-ročný muž  zomrel po streľbe zo samopalu Škorpión na vykrvácanie, keď sa páchateľa pokúsil odzbrojiť. Strelec zranil aj ju, mala priestrel predkolenia a jedna guľka jej vážne zranila orgány v oblasti brucha. Niekoľkokrát súdne trestaný Ján sa príbuzným na súde ospravedlnil.

"Chcete sa aspoň rodine ospravedlniť? Už som sa ospravedlnil, je mi to ľúto," zaznelo v súdnej sieni.  Lupič pôsobil na súde dojmom, že nevie ani len hlasno rozprávať. Pri prepade mal však arogantne kričať na zlatníka Arménska a jeho ženu pôvodom z Arménska, že ich postrieľa. Rodina zlatníka žiada prísny trest.

Priznal sa

"Najviac, 30 rokov," povedala Rozália. Strelcovi ale hrozí  maximálne 15 rokov, pretože nejde o vraždu, ale o lúpež s následkom smrti a nedovolené ozbrojovanie. Rodina žiada aj nemajetkovú ujmu 50 000 eur. Možnú dohodu o vine a treste odmietol nielen lupič, ale aj prokurátor.

"Neboli splnené všetky zákonné podmienky na tento spôsob konania," tvrdí dozorujúci prokurátor Michal Šurek. Obžalovaný následne vyhlásil, že sa cíti byť vinný a  priznal sa k skutku. Tým sa dokazovanie skončilo.

Spolupáchatelia

"Je možné polemizovať, že to bolo pod ťarchou dôkazov, avšak týmto nám značne skrátil konanie, keďže sa v podstate už koná iba vo vzťahu k výroku o treste," pokračuje Šurek.

Ján však tvrdí, že mal mať aj spolupáchateľov, ktorí ho k lúpeži donútili pod hrozbou smrti.  Táto verzia môže byť účelová, len aby si ešte viac znížil trest. Súd sa s ňou bude musieť vysporiadať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy