Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Obrana kupuje predražene, tvrdí opozícia. Má ísť o desiatky miliónov
Zdielať na

Obrana kupuje predražene, tvrdí opozícia. Má ísť o desiatky miliónov

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany nakupuje pištole a pušky bez verejného obstarávania a pridraho. To tvrdia opoziční poslanci, podľa ktorých ide dokonca o braky. Minister Glváč dnes zmenil svoj pracovný program, aby verejnosti vysvetlil, že kolegovia majú zlé informácie.

Ministerstvo obrany kúpilo pušky a pištole pre slovenskú armádu. Stalo sa tak po podpise spoločnej zmluvy s Českom. To znamená, že sa nemusí robiť na nákup tender. "Sú to pootvorené dvere pre prezbrojenie celej armády. To je kontrakt za niekoľko miliónov eur," tvrdí bývalý minister obrany Martin Fedor.

Ministerstvo totiž dlhodobo ohlasuje, že treba prezbrojiť a modernizovať. To znamená 15 tisíc vojakov. Keď k tomu prirátame ministerstvo vnútra, tak ďalších 23 tisíc policajtov. "Keď si narátame sumy, za ktoré bola podpísaná táto zmluva, nákup prvých 680 pušiek a pištolí, tak vychádza kontrakt za 87 miliónov eur," hovorí nezávislý poslanec Igor Matovič.

Glváč sa bráni

"Čo ste počuli, koľko? Osemdesiatsedem miliónov? Pán Matovič svoju domnienku vydáva za pravdu. Ani štyri percentá z tejto sumy to nie je," bráni sa minister obrany Martin Glváč.

Podľa ministra obrany však nejde o žiadne prezbrojovanie armády, ale vytvorenie spoločnej jednotky Čechov a Slovákov, ktorú treba jednoducho vyzbrojiť.

Minister navyše tvrdí, že opozícia dostala zlé informácie. Viacero tvrdení označil za hlúposť. "Pištole, o ktorých rozprávali, nekupujeme," tvrdí Glváč.

Galko: robí si z nás dobrý deň

Poslanci sa navyše sťažovali, že boli uvedení do omylu, keď minister tvrdil, že nič nekúpil a zmluva, ktorú dnes ukázali, bola podpísaná už v septembri. "Martin Glváč si z nás robí dobrý deň. On si robí dobrý deň nie len z celej verejnosti a z bezpečnostnej komunity, ale on si robí dobrý deň aj z poslancov brannobezpečnostného výboru," uviedol bývalý minister obrany Ľubomír Galko.

Podľa zmluvy, ktorá sa dostala do rúk opozície, Slovensko nekupuje zbrane kompatibilné s našimi západnými susedmi. A to bolo vlastne cieľom. "Nebojím sa povedať, že kupujeme šmejdy. Ľudovo povedané, keď sa slovenský a český vojak stretnú v zákopoch, tak si nemôžu ani vymeniť zásobníky," tvrdí Matovič.

"Dnes s touto puškou, keď ho budeme mať tohto brena, tak si môžeme náboj vymeniť v rámci skoro celého NATO, pretože toto je úplná fantázia," tvrdí náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Milan Maxim.

Napadli aj cenu, ktorá by pri tendri bola podľa nich omnoho nižšia. Minister však hovorí, že cena je rovnaká ako u našich susedov. Všetko však ešte zrejme bude vysvetľovať na parlamentnom výbore.

Tento nákup už nič nezastaví. Zbrane musia byť totiž už do konca tohto roku v rukách príslušníkov spoločného práporu ISTAR.

Cena kontraktu 3,25 milióna eur

Informáciu o nákupe zbraní z podniku Česká zbrojovka Uherský Brod priniesol dnes denník SME. Podľa dokumentu, ktorý denník získal, má ministerstvo obstarať 688 kusov útočných pušiek Bren a rovnaký počet pištolí CZ 75. Cena kontraktu má byť 3,25 milióna eur.

"Predmetom zmluvy je dodávka ľahkých pechotných zbraní s príslušenstvom a dokumentáciou,“ uvádza dokument, ktorý podľa dátumu malo ministerstvo podpísať už 19. septembra, teda pred dvoma mesiacmi. Opoziční poslanci v súvislosti s prípadom požiadajú o mimoriadne rokovanie parlamentného brannobezpečnostného výboru.

Podľa poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) vyjdú celkové náklady na nákup nových zbraní pre ozbrojené sily na 87 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy