Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prevádzača Mohameda na Slovensku lapili, utečencov do Nemecka nedoručil
Zdielať na

Prevádzača Mohameda na Slovensku lapili, utečencov do Nemecka nedoručil

BRATISLAVA/KYJEV / Na Slovensku sa vyskytol netradičný prevádzač. Mohamed pochádza z Libanonu, má palestínske občianstvo a trvalo žije v Nemecku. Keď sa tento muž ubytoval v najvýchodnejšej obci Slovenska, hraničiari si naňho posvietili.

Päťdesiatjedenročný Mohamed sa podľa zistení polície ubytoval v penzióne blízko slovensko-ukrajinskej hranice, kde mal čakať na siedmich nelegálnych migrantov z Ázie.

"Následne ich mal prepraviť cez územie Slovenska pravdepodobne do Nemecka, kde má trvalý pobyt," dodala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky.

Prevádzanie je veľmi bežné najmä z krajín tretieho sveta. "Prevádzačom zaplatia. Keď idú napríklad z Číny alebo Ázie, cestujú schovaní v autách, no mnoho kilometrov idú aj peši," ozrejmila Zuzana Vatráľová z medzinárodnej organizácie pre migráciu.

Tovar nedoručil

Mohamedovi však jeho plány nevyšli. "Tovar" ako hovorca utečencom do konečnej stanice dorazil. Siedmich migrantov totiž zadržali na slovensko-ukrajinskej hranici príslušníci Ukrajinskej pohraničnej stráže.

"Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície obvinil päťdesiatjedenročného Libanončana zo zločinu prevádzačstva v štádiu prípravy," dodala Baloghová.

Mohamed sa narodil v Libanone, štátnu príslušnosť má palestínsku a trvalý pobyt v Nemecku. Jeho príchod na Slovensko, ako aj spoluprácu s informátormi, vyšetruje polícia.

"Hrozí mu trest odňatia slobody na tri až osem rokov. Stíhaný je na slobode," uviedla Baloghová.

Zohratý tím

Prevádzačstvo je organizované. "Funguje to vraj tak, že si ich prevádzači odovzdávajú, väčšinou dlho pred a za hranicami, aby ich kontroly nechytili," vysvetlila Vatráľová.

Utečenci častokrát ani netušia, kade idú alebo v akej krajine sa nachádzajú. "Mali sme prípady, kde si utečenci mysleli, že už sú v Nemecku, hoci boli na Slovensku," dodala Vatráľová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy