Zatiahnuté
17°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Nešťastné majstrovstvá Slovenska. Pretekár sa zrútil do rokliny
Zdielať na

Nešťastné majstrovstvá Slovenska. Pretekár sa zrútil do rokliny

BANSKÁ BYSTRICA / Majstrovstvá Slovenska v nočnom orientačnom behu nad Môlčou pri Banskej Bystrici sa takmer skončili nešťastím. Jeden z pretekárov sa dostal mimo trate a v tme zablúdil. Zrútil sa do hlbokej rokliny. Zranený tam ležal niekoľko hodín.

Päťdesiatšesťročný muž sa zrejme zošmykol dolu zrázom a zrútil sa do hĺbky cez dieru v zemi. Ranený v horách a ďaleko od ľudí, na dne prepadliska zúfalo volal o pomoc viac ako dve hodiny. Ako pretekár orientačného behu nemal pri sebe ani mobil. "Toto je strmý svah. Nepočítali sme, že by sa mohol niekto zatúlať sem," hovorí predseda organizačného výboru Juraj Nemec.

Muž sa zatúľal desiatky metrov mimo oficiálnu trať. V hlbokom lese sa zrejme stratil. V oblasti je niekoľko prepadlísk ako pozostatok banskej činnosti. Bolo iba obrovskou náhodou, že jeho volanie o pomoc po niekoľkých hodinách začul ďalší z pretekárov.

Do zradného terénu sa nedostala ani sanitka. Hore po zvážniciach záchranárov vyviezli na terénnom aute. Hasiči sa do rokliny spustili. Profesionálne zvládnutá akcia pritom netrvala dlhšie ako pätnásť minút.

Náročná akcia

Pretekár pri páde do hĺbky utrpel otvorenú zlomeninu ruku a otras mozgu. Naloženého na nosidlách ho hasiči spúšťali dolu strmým kopcom až k sanitke. Museli byť mimoriadne opatrní. Poriadne sa šmýkalo a aby vôbec zišli, museli byť istení lanom.  

Muž skončil v nemocnici. "Pacienta sme prijali vo večerných hodinách na oddelenie úrazovej chirurgie a traumatológie, so zraneniami v oblasti hornej končatiny. Podrobil chirurgickému zákroku," informovala hovorkyňa banskobystrickej nemocnice Ružena Maťašeje.

Najčítanejšie správy