Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kauza utýranej Lucky stále bez verdiktu. Známy bude vo štvrtok
Zdielať na

Kauza utýranej Lucky stále bez verdiktu. Známy bude vo štvrtok

BRATISLAVA / Kauza utýranej Lucky ide do cieľa. Matka Alexandra a otčim Juraj Hrotákovci súdne pojednávanie ignorujú, rozsudok padne vo štvrtok, 16. októbra o trinástej hodine.

Zo záverečnej reči prokurátorky prítomných ľudí až mrazilo. Ohavný spôsob, akým sa mali manželia Hrotákovci k malej Lucke správať totiž nemá obdobu. Šok ale nastal u obhajcov.

Oslobodenie pre Hrotákovcov

Obaja spokojne žiadali oslobodenie Alexandry a Juraja spod obžaloby z vraždy. "Žiadny z nás nezľahčuje to, čo sa stalo maloletej, ale tá dôkazná situácia evokuje viacero možných záverov k tomu, ako došlo vlastne k jej usmrteniu," uviedol obhajca Juraja Hrotáka Milan Cíbik.

"Trváme na oslobodení spod obžaloby," uviedol obhajca Alexandry Hrotákovej Igor Schweighofer.

Tento krok sa dá označiť aj ako trúfalý. Podľa znalca súdneho lekárstva Lucka zomrela v dôsledku dlhodobej fyzickej tyranie. Ešte pred ranou smrti utrpela početné zlomeniny na tvári, končatín a rebier.

Neznesiteľné a mučivé bolesti

Tieto zranenia mali Lucii spôsobovať neznesiteľné a mučivé bolesti. Okrem toho, ak by jej bola poskytnutá rýchla zdravotná pomoc, po poslednom údere Hrotákom, dievčatko dnes mohlo ešte žiť.

Aj preto prokurátorka pre jej matku a otčima žiada väzenie na minimálne 20 rokov v najprísnejšej skupine. "Po dlhší čas ju vystavovali surovým, bezcitným, brutálnym spôsobom opakovanému fyzickému násiliu," uviedla dozorujúca prokurátorka.

A tu prokuratúra disponuje novým tromfom. Potvrdil to podľa žalobkyne aj sám Juraj Hroták vo svojej poslednej výpovedi. Na priznanie ho mal naviesť väzenský kaplán a ostatní spoluobvinení.

Fakty o družke Alexandre

Hroták mal okrem toho aj popísať skutočné fakty o Alexandre, ktorá mala dcérku tiež biť. Tá svoj čin doteraz ani len neoľutovala. "Tá žena pre mňa umrela, skončila," hovorí Luciin biologický otec Milan Luknár.

Zlomok emócií prejavil v apríli otčim Lucie, Juraj Heroták. "Áno, je mi to ľúto," povedal.

Netreba však zabúdať ani na ďalšiu ohavnosť. Telíčko Lucie manželia tri roky skrývali v byte hrôzy na Koceľovej ulici v Bratislave. Kauza sa prevalila v septembri 2012, odvtedy nabrala rýchly spád.

Na dlho očakávaný rozsudok v tejto veci si verejnosť počká ešte tri dni. Hlavným dôvodom tohto rozhodnutia senátu, bola závažnosť skutku. Hrotákovcom hrozí dvadsaťpäť rokov až doživotie.

Obvinená sociálna úradnička

Po takmer dvoch rokoch vyšetrovania prokuratúra podala žalobu na úradníčku sociálnej kurately, ktorá mala mať na starosti ochranu dieťaťa.

Lucia Luknárová je dieťa, ktoré doplatilo na fatálne zlyhanie systému ochrany detí. "Uvedené zistenia úradu práce nie sú v spisovom materiáli podložené listinnými dôkazmi, z ktorých by bolo jednoznačne zrejmé, že pomery v rodine boli zistené," píše sa v trestnom oznámení Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny z dňa 24. septembra 2012.

Nakoniec vyšetrovanie označilo konkrétnu osobu. Úradníčku sociálnej kurately v Bratislave.

"V prípade obvinenej pracovníčky Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny M.H. bola podaná obžaloba na Okresný súd Bratislava II. pre prečin marenia úlohy verejným činiteľom," uviedol hovorca krajskej prokuratúry v Bratislave Oliver Janíček.

VIAC SA DOČÍTATE TU: Pre týranú Lucku (†5) obžalovali sociálnu úradníčku.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy