Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Otec nadrogovaného bábätka si na rozsudok počká na slobode
Zdielať na

Otec nadrogovaného bábätka si na rozsudok počká na slobode

TRENČÍN / Štvormesačný Klaudius z Prievidze, ktorý zomrel v banskobystrickej nemocnici, mal v moči drogy. Policajti teraz musia zistiť, ako sa mu do tela dostali. Jeho otec predstúpil pred senát krajského súdu v Trenčíne. Ten rozhodoval o tom, či ho pošle do väzby.

Štyridsaťtriročný Miroslav prišiel na súd zbalený s cestovnou taškou v rukách. Myslel si, že pôjde do väzby. Nakoniec ale zostáva na slobode. Potom ako ho sudkyňa okresného súdu v Prievidzi nechala na slobode, podal prokurátor sťažnosť. Chcel aby skončil za mrežami.

Päťkrát trestaný

"Obvinený bol v minulosti päťkrát súdne trestaný, aj za násilnú trestnú činnosť. V súčasnosti sú aj s matkou dieťaťa stíhaní za drogovú trestnú činnosť," tvrdí prokurátor.

Obvinený naopak tvrdil, že posledné dva roky nemá problémy so zákonom a za to, čo sa stalo, je pripravený niesť zodpovednosť. "Som si vedomý svojej chyby a určite sa nemienim vyhýbať trestnému konaniu," povedal obvinený Miroslav.

Písomný sľub

Senát mu nakoniec vyhovel. "Krajský súd dospel k záveru, že v tomto prípade účel väzby možno dosiahnuť aj dohľadom probačného a mediačného úradníka za súčasného zákazu požívania omamných a psychotropných látok," dodáva hovorca krajského súdu Roman Tarabus.

"Ťažko mi je teraz hovoriť," povedal obvinený. "Okrem toho krajský súd prijal písomný sľub obvineného, že povedie riadny život," dodáva Tarabus. V pojednávacej miestnosti sedela aj mama mŕtveho chlapčeka.

Drogy v  moči

"Budeme sa správať zodpovedne," poveadala. V momente ako sa Miroslav tešil zo slobody, policajti mali na stole dôležitý dokument. Predbežné výsledky súdnej pitvy hovoria jasne. Malý Klaudius mal v moči drogy.

"Opakovaným toxikologickým vyšetrením moču dieťaťa bola potvrdená slabá prítomnosť metamfetamínu," informuje hovorkyňa policajného zboru Elena Antalová. "Keď sa v moči dieťaťa nájde pervitín, to je veľmi zlé. To ho môže aj zabiť. To dieťa sa z toho nedostane samé," tvrdí odborník na liečbu závislosti Marián Daubner.

Vyššia dávka

Súdni lekári predbežne určili, že dieťa zomrelo na následky poranenia hlavy, ktoré utrpelo pádom z prebaľovacieho pultu. Najdôležitejšou otázkou ale zostáva, ako sa do jeho telíčka pervitín dostal.

"Mohol byť zamiešaný do sunaru, vdychom, alebo pichnutím," myslí si Daubner. Podľa odborníka bola dávka pervitínu, ktorú dieťa dostalo, pravdepodobne niekoľkokrát vyššia ako hodnota, ktorú zistili na súdnej pitve. Tú totiž robili s odstupom niekoľkých dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy