Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rodičia svoje deti vystavujú na sociálnych sieťach ako tovar v katalógu
Zdielať na

Rodičia svoje deti vystavujú na sociálnych sieťach ako tovar v katalógu

BRATISLAVA / Narodenie dieťaťa, prvá dovolenka pri mori, kúpanie vo vani... Toto sú situácie, kedy každý rodič vytiahne fotoaparát a svoju ratolesť odfotí. V dnešnej dobe nie je nič výnimočné, ak fotku zverejní na sociálnej sieti. Nie všetci sa ale na vaše deti v plavkách pozerajú so zdravým rozumom.

Pochváliť sa narodením dieťaťa, či fotkami z krásnej pláže, v kruhu najbližších je bezpečné. Pokiaľ si ale takéto fotografie môže pozrieť cely svet, to už príliš o bezpečnosti nie je.

Deti vo vaničke

"Za minulý rok evidujeme 60 prípadov detskej pornografie, pričom 47 percent je už objasnených," tvrdí hovorkyňa policajného zboru Denisa Baloghová. Fotografií detí vo vaničke, pri mori či na kúpalisku je na sociálnych sieťach nespočetné množstvo. Smutné je, že za väčšinu týchto fotiek sú zodpovední práve rodičia, ktorí ich na internet denne dávajú.

"Rodičia si neuvedomujú, že svoje deti vystavujú na sociálnych sieťach ako tovar v katalógu. Sú ľudia, ktorí sú ochotní za také fotky zaplatiť nemalé peniaze," hovorí psychologička Monika Longauerová.

Licenčné podmienky

Fotografie stiahnu a posunú tretím stranám. "Tá možnosť by tam mohla byť, že niekto vytvára datábazy z obrázkov, ktoré sme my ako rodičia zavesili na internet, a potom to zneužíva spôsobom, že to predáva ako balíček nevieme akého obsahu," hovorí IT špecialista Matúš Tichý.

Mnohí zabúdajú na to, že používaním týchto sietí súhlasili s obchodnými podmienkami. "Je v licenčných podmienkach vždy spomenuté, čo s tým obsahom, ktorý tam uploudujeme, robí. Nečítame to, lebo je to zbytočne dlhé," pokračuje Tichý. Fotka sa môže do neželaných rúk dostať aj úplne inou cestou.

Deti vystopujú

"Náš priateľ tú fotku iba vyzdieľa niekde a na základe toho, že on má horšie nastavené pravidlá súkromia, dostane sa to absolútne hocikam," vysvetľuje IT špecialista.

To,že fotka vášho syna či dcéry neskončí v rukách pedofila nezaručí ani to, ak na nej budete spolu s nim. "Nie je problém to vyrezať. Je to iba demonštračné, nie úplne dokonalé, no dajú sa zobrať hrany toho dieťaťa a potom je izolované," dodáva Tichý. "Je veľké riziko, že isté percento ľudí sa bude snažiť tie deti vystopovať, vyhľadať, prípadne ich môže ohroziť," myslí si psychologička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy