Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Sudkyňa pre možnú chybu môže prísť o talár
Zdielať na

Sudkyňa pre možnú chybu môže prísť o talár

BRATISLAVA/LIPTOVSKÁ LÚŽNA / Kauza okolo popravy dvoch žien v Liptovskej Lúžnej neutícha. Kompetentní sa pustili do slovnej prestrelky. Podľa generálnej prokuratúry k tragédii nemuselo vôbec dôjsť. Ružomberská sudkyňa, ktorá strelca do väzby neposlala, sa ale bráni.

"Vzhľadom k tomu, že spisy súvisiace s predmetnou vecou boli prioritne predložené ministerstvu spravodlivosti, nebolo možné zistiť úplný skutkový stav veci, a teda zatiaľ ani prijať opatrenie na vyvodenie prípadnej disciplinárnej zodpovednosti voči zákonnej sudkyni," uviedol hovorca krajského súdu v Žiline Martin Jažembovský.

Pochybenie odmieta

Ide o sudkyňu, ktorá o väzbe pre Ivana rozhodovala aj v predchádzajúcich stíhaniach. Jeho trestnú minulosť dokonale poznala, aj preto mohla brať do úvahy jeho nebezpečnosť. Ružomberská sudkyňa ale podľa našich informácií akékoľvek pochybenie odmieta.

Ohradila sa aj proti existencii úradného záznamu o tom, že bola na to telefonicky viackrát upozornená prokurátorkou. "V trestnom spise sa nenachádza žiadny úradný záznam, na ktorý odkazuje dozorujúca prokurátorka," tvrdí Jažembovský.

Generálna prokuratúra trvá na tom, že bola opakovane upozorňovaná. Okrem toho zákonnou povinnosťou sudkyne je detailne preskúmať existenciu dôvodov väzby. Čo sa v tomto prípade zrejme nestalo.

"Sudkyňa svojim vyjadrením o telefonickom neupovedomení zo strany prokurátorky k dôvodom väzby obžalovaného, spochybňuje svoju kompetentnosť a náležitú znalosť prejednávanej veci," uviedla hvoorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Expertka: mala konať inak

Vrah dvoch žien bol recidivista, dvakrát odsúdený a trikrát stíhaný, stále za rovnaké skutky. Aj preto podľa expertky na trestné právo nie je podstatné to, či takýto úradný záznam existuje alebo nie.

Problém je skôr v tom, že zákonná sudkyňa mala aktuálny stav opakovane oddignorovať. "Vzhľadom k tomu, že tú osobu trestne stíhanú poznala aj hľadiska celej trestnej činnosti, mala konať inak," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Podstatné je aj to, akých skutkov sa páchateľ dopúšťal. "Keď sa dá predpokladať, že bude ohrozovať svoje okolie, je dôvod na to, aby bol do väzby vzatý," dodala Kurilovská.

Príde o talár?

Spis v tejto veci na ministerstvo spravodlivosti ešte neprišiel. Tento prípad ale chce vyriešiť rýchlo. Okrem toho ak sudkyni preukážu, že urobila chybu, môže prísť o talár. A v takom prípade by jej mohlo hroziť aj trestné stíhanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy