Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Colníci v plavkách kontrolovali predajcov na kúpaliskách
Zdielať na

Colníci v plavkách kontrolovali predajcov na kúpaliskách

TRNAVA / Colná správa a daňový úrad kontrolovali pätnásť kúpalísk v Trnavskom kraji. Zamerali sa na registračné pokladnice a správne vydávanie bločkov. Predajcov, ktorí nedodržiavali predpisy, bolo viac než očakávali. Aj napriek návalu zákazníkov pred stánkom, niektorí podnikatelia vydali oficiálne len päť bločkov.

Ľudia si užívali leto, niektorí aj so zmrzlinou v ruke. V stánku, kde vydávajú približne dve zmrzliny za minútu však oficiálne dali zákazníkom len päť bločkov.

Takmer šesťdesiat percent bufetov na kúpaliskách v Trnavskom kraji nedodržiava zákon o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Presvedčili sa o tom zamestnanci finančnej správy a daňového úradu. V plážovom oblečení preverili  kúpaliská a prírodné jazerá po celom Trnavskom kraji.

"Netreba všetkých hádzať do jedného vreca. Je to pravda, ale nie každý podnikateľ je taký, že zabudol na bločky alebo ich jednoducho nedával," hovorí majiteľ jednej z prevádzok.

Vysoké pokuty

Riskovať sa neoplatí. No napriek tomu, v priebehu dňa 50 kontrolórov z Colného úradu Trnava, Bratislava, Nitra a Daňového úradu Trnava našlo pri kontrolných nákupoch 32 porušení. Pokuty sa v týchto prípadoch môžu vyšplhať až na tisícky eur.

"Colný alebo daňový úrad uloží podnikateľovi pokutu od 50 eur do 3 300 eur. V prípade opakovaného porušenia až do výšky 6600 eur. V prípade opakovaného porušenia môže colný alebo daňový úrad dať návrh na výmaz z Obchodného registra," informovala hovorkyňa Colného úradu v Trnave Iveta Švárna.

Najnižšiu pokutu 50 eur dostane podnikateľ, pokiaľ nemá na viditeľnom mieste umiestnený vzorový pokladničný doklad. Za našej prítomnosti však rozdávali oveľa vyššie pokuty. Za to, že nedali zákazníkovi bloček.

Mnohí prevádzkovatelia dostali počas kontrolného dňa pokuty 330 eur, niektorí 500 eur. Celkovo colníci a daniari na mieste uložili obchodníkom pokuty za takmer šesťtisíc eur. Podobné akcie budú prebiehať naďalej na  celom  Slovensku.

Najčítanejšie správy