Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Terorista Ladislav dostal za bombový útok 25 rokov
Zdielať na

Terorista Ladislav dostal za bombový útok 25 rokov

KOŠICE / Ekologického teroristu Ladislava vo štvrtok po druhý krát súd uznal vinným z obzvlášť závažného zločinu terorizmu. Stal sa tak prvým Slovákom v histórii odsúdeným za tento čin. Senát ho podobne ako pred rokom poslal do ústavu s maximálnym stupňom stráženia na 25 rokov. Súd mu uložil aj ochranný dohľad na 36 mesiacov. Rozsudok však nie je právoplatný. Obhajoba sa proti rozsudku odvolala priamo na pojednávaní.

Okresný súd potvrdil svoj verdikt spred roka. Obhajoba sa však odvolala na košický krajský súd a ten vrátil vec okresnému súdu a nariadil vypracovanie kontrolného odborného psychiatrického posudku.

Podľa predsedu senátu, dôkazy preukázali, že Ladislav skutky spáchal. Senát vzal do úvahy aj kontrolný psychiatrický posudok vypracovaný znaleckou organizáciou, v ktorom sa konštatovalo, že obžalovaný netrpí takou duševnou poruchou, ktorá by znižovala jeho príčetnosť, schopnosť ovládať svoje konanie a rozpoznať nebezpečnosť svojho konania.

Súd uznal obžalovaného Ladislava za vinného vo všetkých desiatich bodoch obžaloby – zo zvlášť závažného zločinu terorizmu, nedovoleného ozbrojovania a ďalších trestných činov. Predseda senátu poukázal aj na skutočnosť, že obžalovaný neprejavil nijakú ľútosť.

Obžalovaný Ladislav uviedol, že je vo vojne s týmto štátom a skutočne plánoval vraždiť.

Ladislav sa cíti byť politickým väzňom, pozrite si reportáž:


Na výzvu predsedu senátu, aby sa vyjadril k rozsudku, nereagoval. Rovnako ani po skončení pojednávania. Iba jeho obhajkyňa podala odvolanie.

Uviedla, že odvolanie znova oprie o zníženú príčetnosť obžalovaného v dôsledku duševnej poruchy schizotypie.

Pes je viac ako človek

Podľa obžaloby a pôvodného rozsudku spáchal Ladislav bombový útok. Podomácky vyrobená bomba, uložená v odpadkovom koši, vybuchla podvečer 28. decembra 2011 pri rýchlom občerstvení na košickej Ulici protifašistických bojovníkov.

Nikto neutrpel zranenie, explózia spôsobila len materiálne škody. Obžalovaný zaslal aj listové bomby veterinárnemu lekárovi, ktorý v Košiciach vykonáva asanačnú službu, aj na Univerzitu veterinárneho lekárstva. Ani tie si našťastie ľudské obete. Obžalovaný tieto skutky páchal v mene ochrany životov psov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy